Meniu

22 Decembrie. Atletico câștigă la Sociedad și se detașează

RUEȘEȘTE ATLETICO SĂ CÂȘTIGE ÎN ȚARA BASCILOR?

Atletico Madrid a ajuns favorita caselor de pariuri pentru câștigarea titlului în Spania după ce la începutul sezonului avea o cotă de 10.00, iar Real Madrid undeva între 2.00 și 3.00. Surpriza sezonului e însă Real Sociedad, care a condus timp de câteva etape competiția, dar acum, înaintea derby-ului cu echipa lui Simeone, pare în recul și e de așteptat ca liderul din La Liga să obțină cele trei puncte.

Nu s-ar fi așteptat nimeni ca Real Sociedad să stea șapte etape din primele 13 pe primul loc al clasamentului, dar aducerea lui David Silva a reușit să organizeze nucleul de tineri supertalentați pe care Imanol Alguacil îi are la dispoziție.

Revine golgheterul Oyarzabal?

În afara lui Silva, a cărui calitate este indiscutabilă, fiind probată cu zeci de trofee câștigate la națională sau la Manchester City, un alt nume a căpătat strălucire în acest sezon. Vorbim aici de Mikel Oyarzabal, cel care era de câțiva ani marea speranță a bascilor, dar care abia în toamna ce tocmai s-a încheiat și-a arătat cu adevărat măsura valorii.

Aripa stânga de 23 de ani a marcat șapte goluri în La Liga și a oferit două pase de gol, asta în doar 11 etape, pentru că apoi s-a accidentat. Oyarzabal a reușit să marcheze două goluri inclusiv pentru Spania în această toamnă: golul victoriei cu Elveția (1-0) și unul din cele șase contra Germaniei (6-0). În ultimele patru meciuri de campionat a lipsit și asta s-a simțit, pentru că Sociedad nu a mai obținut decât două puncte, 0-0 acasă cu Alaves și 1-1 cu Eibar, ultimele două meciuri fiind înfrângeri: 1-2 la Barcelona și 1-2 la Levante.

Înainte jocului cu Atletico, atât el, cât și David Silva ar putea revenit pe gazon, dar sunt șanse mici ca vreunul din ei doi să fie titular. Accidentat este și Adnan Januzaj, dar o altă veste bună este acea că atacatul Alexander Isak a reușit să marcheze după peste 450 de minute de secetă.

Suarez este cheia lui Atleti

Pentru Simeone, lucrurile sunt puțin mai simple pentru că are la dispoziție un lot destul de consistent, care îi oferă variante pe mai toate posturile. S-a văzut asta inclusiv când i-au lipsit atât Luis Suarez (șapte goluri și două pase decisive în acest sezon), cât și Diego Costa, și Atletico tot a învins-o pe Barcelona (1-0). Uruguayanul a revenit însă după problemele pe care le-a avut din cauza Covidului și în etapa trecută a înscris de două ori contra lui Eibar (3-1). A fost primul meci după înfrângerea din derby-ul cu Real Madrid (0-2), care a întrerupt seria de șapte victorii pe care “plăpumarii” o strânseseră.

Un alt jucător care aduce un suflu nou pentru Atleti în acest sezon este Joao Felix, cel care în lipsa lui Suarez a arătat că poate fi decisiv, așa cum a făcut-o cu Salzburg (3-2) și Bayern Munchen (1-1) în Liga Campionilor. În campionat, portughezul de 21 de ani a marcat de cinci ori și a pasat decisiv în trei rânduri, fiind astfel al doilea golgheter al echipei.

Suarez și Joao Felix sunt așteptați să arate buna conlucrare și în fața lui Sociedad, care pornește cu șansa a doua în meciul de marți seară. Atletico este favorită și pe bună dreptate, pentru că nu prea există contraargumente care să combată ideea unui “2 solist”.

PUNCTE CHEIE:

  • Sociedad are opt meciuri la rând fără victorie, ultimele două fiind înfrângeri (golaveraj 7-9 în această perioadă);
  • Nouă din ultimele 11 confruntări directe s-au terminat fără gol de ambele părți. Șapte dintre ele au fost câștigate de Atletico, iar golaverajul în acest timp e 14-10;
  • Echipa lui Simeone a câștigat patru din ultimele cinci meciuri disputate în deplasare în Spania, golaverajul în acest interval fiind de 9-3;
  • Atletico are zece victorii și trei remize în precedentele 14 meciuri, opt dintre ele fiind terminate fără gol primit.