Meniu

13 Ianuarie. Barcelona ajunge în finală după penalty-uri

ÎI SUBORDONEAZĂ DIN NOU CATALANII PE BASCI?

Este al doilea an în care Supercupa Spaniei are un nou format, unul care urmează linia trasată de UEFA și FIFA prin competițiile lor: mai multe meciuri. Pentru că televiziunile plătesc grosul banilor, ideea de supercupă nu mai are legătura neapărat cu cine câștigă campionatul și Cupa Spaniei, ci și cu cine le pierd.

Asta pentru că, de dragul unui format mai incitant pentru public, Federația Spaniolă de Fotbal a decis ca Supercupa să se joace între patru echipe: campioana și locul 2 din La Liga, dar și finalistele Cupei Spaniei. Așa s-a ajuns ca Real Sociedad să ajungă pentu prima dată din 1982 în postura de a câștiga acest trofeu, asta deși sezonul trecut nu a reușit să fie prima în nicio competiție.

Sociedad nu se mai regăsește

Echipa din Țara Bascilor a fost prima, în schimb, în acest sezon al La Liga preț de șapte etape, dar s-a topit rapid chiar în lunile friguroase ale anului. Fără David Silva, cel care în ultimele 12 meciuri a fost mai mult accidentat și a apărut pe gazon doar 162 de minute, Sociedad a mai reușit o singură victorie în acest interval: 1-0 cu Athletic Bilbao chiar în ultima zi a lui 2020. Rivala din Țara Bascilor este și cea pe care o va înfrunta în aprilie pentru a decide câștigătoarea Cupei Spaniei, ediția 2019/20, ultim act restant de anul trecut din cauza pandemiei.

Sociedad vine la Cordoba, acolo unde o va întâni pe Barcelona, după câteva rezultate care nu-i fac cinste. În ultima etapă a pierdut la Sevilla (2-3), ceea ce poate fi acceptabil, dar în meciurile trecute a remizat acasă cu Osasuna (1-1), a pierdut la Levante (1-2) sau a făcut egal cu Eibar (0-0). În ritmul acesta, victoriile catalanilor din meciurile directe se vor înmulți.

Messi și-a revenit

Și sunt șanse ca asta să se întâmple oricum, pentru Barcelona pare să prindă în sfârșit tracțiune sub comanda lui Ronald Koeman și arată tot mai bine. Catalanii s-au apropiat la trei puncte de Real Madrid și știm cu toții cât de importantă este forma sportivă, pe care ei o au din plin.

Ultimele trei partide sunt victorii, 3-2 la Bilbao, 4-0 la Granada și 1-0 la Huesca, iar pe parcursul acestora, Lionel Messi a făcut ce a vrut. A marcat câte două goluri în precedentele două jocuri, în timp ce contra Huescăi a pasat decisiv și a ajuns golgheterul La Liga. Practic, un Messi în formă poate să rezolve de unul singur un meci, lucru pe care-l știe și Sociedad.

În acest context, Barcelona pare să aibă prima șansă. Și, chiar dacă echipa catalană a dat destule chixuri în acest sezon, de data asta “2 solist” pare un pariu inspirat.

PUNCTE CHEIE:

  • Barcelona are 4 victorii la rând în deplasările efectuate în ultima vreme și un golaveraj de 11-2 în intervalul indicat;
  • Catalanii au 6 victorii și două egaluri în precedentele partide, una inclusiv în fața lui Sociedad;
  • Bascii nu au mai câștigat acasă de la începutul lunii noiembrie și au jucat de atunci 5 meciuri;
  • Sociedad are 4 înfrângeri și un egal în cele mai recente 6 partide disputate;
  • 9 victorii și un egal are Barcelona în ultimele 10 confruntări directe, perioadă în care golaverajul este de 23-11 pentru catalani.