
14 Iunie, la 22:00. Spaniolii nu gasesc drumul spre gol cu Suedia
Spania își face debutul la Euro 2020 pe Estadio de la Cartuja, din Sevilla, contra Suediei. Spania este marea favorită a acestei grupe din care mai fac parte Polonia și Slovacia, dar nu este greu de imaginat că suedezii nu fac deplasarea din postura de victime sigure. Deși Spania este clar favorită în acest meci, jocul ar putea fi mai echilibrat decât indică casele de pariuri, mai ales că și în ultima întâlnire directă spaniolii au reușit să smulgă un egal abia pe finalul meciului. Prin prisma adversarelor din grupă, Suedia are speranțe că poate ajunge în optimi iar un rezultat pozitiv i-ar ajuta enorm în acest demers.
Din nou adversare
Spania s-a calificat la Euro fără emoții, după ce a terminat pe primul loc în Grupa F, cu 8 victorii și două egaluri în cele 10 meciuri jucate. Pe locul doi a fost chiar Suedia, adversara din această seară, urmată de Norvegia, România, Feroe și Malta. Egalurile au venit în deplasările din Suedia și Norvegia, iar pe teren propriu jocul Spaniei a fost imperial - 5 victorii din tot atâtea meciuri și un golaveraj de 21 -1. Chiar dacă și în deplasare a adunat cele mai multe puncte, golaverajul a fost mai puțin notabil - 10 - 4. Totuși, cu doar 5 goluri primite în fața unor adversari precum Suedia, Norvegia și România, spaniolii au demonstrat că sunt una dintre cele mai bine apărate naționale europene.
Și în Liga Națiunilor trupa lui Luis Enrique a terminat pe primul loc, după ce în ultima etapă au zdrobit Germania cu 6-0. Defensiva a fost din nou punctul forte, cu doar 3 goluri primite în 6 meciuri contra unor adversari precum Ucraina, Germania sau Elveția. La fel de bine a funcționat și jocul pe teren propriu, cu 3 victorii din 3 meciuri și un golaveraj uimitor de 11 - 0, însă echipa nu a adunat decât două puncte din cele 3 deplasări (două egaluri și o înfrângere și un golaveraj de 2-3).
Debutul calificărilor pentru Mondialul din Qatar a venit cu o remiză surpriză acasă contra Greciei (1-1), primul gol pe care spaniolii l-au primit pe teren propriu după 8 meciuri cu poarta intactă. A urmat o victorie extrem de chinuită în Georgia, după ce echipa a fost condusă și un nou meci modest acasă în victoria 3-1 cu Kosovo. Abia în amicale defensiva și-a făcut din nou treaba și spaniolii au remizat alb cu Portugalia, trecând apoi la pas, 4-0, de Lituania.
La acest turneu final Spania nu se va baza pe liderul defensivei sala din ultimul deceniu, Sergio Ramos (180 selecții), un dezavantaj moral pentru echipă. Atacul este lipsit de jucători de nivelul lui Lukaku, Mbappe sau Kane, iar liderul ofensivei va fi probabil Alvaro Morata, căci mai talentații Pedri sau Ferran Torres nu au încă maturitatea necesară pentru a conduce o națională la un turneu final.
Puternică doar cu echipele mai mici
Suedia s-a calificat fără mari emoții la Euro, după ce au terminat grupa cu un avans de 4 puncte față de Norvegia și 7 față de România. Totuși, suedezii nu au impresionat, dar au marele merit că nu au cedat puncte cu România (în rest, două egaluri cu Norvegia și un punct obținut contra Spaniei), spre deosebire de norvegieni care s-au întors doar cu un punct din România și nu au obținut nimic din dubla cu Spania.
Liga Națiunilor s-a dovedit însă o competiție mult prea puternică, iar elevii lui Janne Andersson au terminat pe ultimul loc, cu 5 înfrângeri în 6 meciuri. Echipa a punctat doar de 5 ori și a primit 13 goluri, neavând nici un meci fără gol primit. Între înfrângerile din Liga Națiunilor s-au mai strecurat două rezultate - o victorie meritată în Rusia (2-1) și o înfrângere 0-2 în Danemarca. Aceste meciuri au arătat dificultățile din apărare, căci Suedia nu a găsit vreo metodă să închidă poarta în nici unul din cele 8 meciuri cu adversari valoroși.
Anul acesta a debutat cu 5 victorii consecutive, dintre care 4 fără gol primit, dar adversarii au fost din coada fotbalului european - Georgia, Kosovo, Estonia, Finlanda și Armenia. În plus, 4 din aceste meciuri au fost pe teren propriu, iar fanii ar fi așteptat clar victorii mai categorice cu Georgia și Estonia (ambele au fost 1-0). Pe lângă Ibrahimovic, suedezii nu se vor baza în acest meci nici pe vedeta Kulukevski (depistat cu Covid), ceea ce va îngreuna și mai mult situația ofensivă. Totuți, nordicii constituie o echipă care nu se dă ușor bătută.
Așteptări de la meci
Cum anul acesta ofensiva spaniolă nu a mai impresionat (de altfel, singurul meci bun ofensiv din ultimele 11 meciuri a fost acea victorie magistrală cu Germania), dar defensiva lor este extrem de puternică iar suedezii nu prea au vârfuri care să facă diferența, ne așteptăm la un meci cu puține goluri, câștigat totuși la limită de gazde. Cele mai inspirate alegeri par: victorie gazde, la o cotă de 1,50, Sub 2,5 goluri în meci, la o cotă de 1,75, respectiv victorie sigură a gazdelor (VSG) la o cotă de 2,21.
PUNCTE CHEIE:
- Spania are 9 victorii și două egaluri în ultimele 11 meciuri acasă;
- Spania a primit doar 3 goluri în ultimele 13 meciuri jucate acasă, deși aici s-au deplasat Portugalia, Germania, Elveția, Ucraina sau Suedia (nici una din acestea nu a marcat);
- Suedia a pierdut 4 din ultimele 5 deplasări (a întrerupt seria înfrângerilor în Kosovo, un adversar însă net inferior Spaniei);
- În Liga Națiunilor, unde a întâlnit adversari de calibrul Spaniei, Suedia a pierdut 5 din cele 6 meciuri.