Meniu

23 Iunie, la 19:00. Suedia câștigă grupa în prelungiri

În cursul ultimei runde din grupa E de la Euro, Suedia înfruntă Polonia la Sankt-Petersburg, pentru un meci crucial pentru calificarea în optimi. Până acum, cele două echipe au avut parte de rezultate mult diferite, întrucât Suedia se află pe o poziție confortabilă (este prima în grupă și sigură de prezența în optimi), în timp ce Polonia este pe ultimul loc în grupă, cu un singur punct acumulat și doar o victorie o mai poate trimite în optimi. Chiar dacă cele două echipe par a fi destul de asemănătoare din punct de vedere al nivelului, performanțele recente ar putea face diferența în favoarea suedezilor.

Suedia nu prea greșește cu adversari egali

În ultimii ani, Suedia a cunoscut rezultate mixte. În cursul fazei de calificare la Euro, echipa a reușit să termine pe locul 2 în grupa sa și s-a calificat fără probleme, cu 21 de puncte în 10 meciuri, pierzând o singură dată în fața Spaniei. În timpul Ligii Națiunilor, Suedia a întâmpinat mai multe dificultăți, fiind într-o grupă de un nivel foarte ridicat, alături de Franța, Portugalia și Croația. În cele din urmă, echipa a terminat pe ultimul loc, după 5 înfrângeri în 6 meciuri, și a fost retrogradată în liga B.

La polul opus, anul 2021 a reprezentat o pregătire excelentă pentru Euro, datorită rezultatelor impresionante înaintea competiției, cu 5 succese în 5 meciuri. Chiar dacă este important să notificăm că aceste meciuri au fost disputate împotriva unor echipe inferioare, aceste rezultate au fost destul de interesante și au evidențiat forma actuală excelentă a suedezilor. De la începutul Euro, Suedia a urmat această dinamică actuală, deoarece echipa este încă neînvinsă după primele 2 meciuri, inclusiv o remiză 0-0 cu Spania. În plus, echipa se poate baza pe una dintre cele mai în formă apărări de la Euro, după ce echipa a primit un singur gol în ultimele 7 meciuri! În plus, Suedia se poate baza și pe câțiva jucători ofensivi talentați, precum Isak și Forsberg, pentru a face diferența și a marca. Este de asemenea important de observat că Suedia a pierdut foarte rar împotriva unor echipe care nu se numără printre cele mai bune, precum Franța și Portugalia. După primele meciuri de la Euro, suedezii vor aborda jocul cu încredere, datorită unei apărări foarte puternice.

Degringoladă la polonezi

Vorbind despre Polonia, etapa de calificare pentru Euro nu a fost o călătorie dificilă, iar echipa s-a calificat cu ușurință datorită celor 8 succese în 10 meciuri. Anul trecut, etapa din Liga Națiunilor a fost una mai dificilă, deoarece echipa s-a confruntat cu echipe cu adevărat consistente, precum Olanda, Italia și Bosnia. În consecință, echipa a avut rezultate modester, dar a izbutit să termine pe locul 3 în grupă, deasupra Bosniei, menținându-se în liga A.

Anul acesta, rezultatele Poloniei au fost mult sub așteptări. Cu excepția unei victorii în fața unei echipe mult mai slabe, Andorra, echipa nu a mai avut succes în niciun alt moment, nici măcar în fața unor echipe precum Islanda, Ungaria și Rusia. De asemenea, este important de observat că Polonia a primit 8 goluri în 5 meciuri înainte de Euro, ceea ce evidențiază slăbiciunile defensive ale polonezilor. Chiar dacă echipa a reușit și să înscrie multe goluri, rezultatele au fost global dezamăgitoare, iar această tendință nu s-a schimbat în timpul Euro, deoarece echipa are doar 1 punct în 2 meciuri, din cauza unei înfrângeri teribile, 2-1 cu Slovacia. Chiar dacă Polonia se poate baza pe cel mai bun atacant al lumii, Lewandowski, partea defensivă pare foarte fragilă și ar putea primi multe goluri împotriva Suediei.

Polonia se poate salva doar cu o victorie, greu de obținut în condițiile în care doar Andorra a mai cedat recent în fața lui Lewa și a coechipierilor săi.

Luând în considerare performanțele anterioare, putem observa o diferență uriașă atunci când comparăm apărările, deoarece Suedia a primit foarte puține goluri, în timp ce apărarea Poloniei pare a fi foarte fragilă. Polonia s-a confruntat cu mari dificultăți în a câștiga în ultima vreme, chiar și împotriva unor echipe inferioare, iar din punct de vedere istoric, polonezii au avut mari dificultăți în fața Suediei (suedezii au câștigat ultimele 5 meciuri directe).
Din toate aceste motive, putem presupune că Suedia nu va pierde acest meci. Chiar dacă am putea asista la un meci interesant, Polonia nu pare să aibă mijloacele necesare pentru a învinge o echipă suedeză care și-a dovedit puterea defensivă și abilitățile în fața echipelor ce nu alcătuiesc elita europeană. Chiar dacă acest meci ar putea produce o remiză, o victorie a polonezilor pare cu adevărat improbabilă.

PUNCTE CHEIE:

  • Suedia are 6 victorii și un egal în ultimele 7 meciuri;
  • Suedia și-a respectat mai mereu statutul de favorită și a câștigat meciurile recente cu adversari precum Finlanda, Slovacia, Rusia, Croația sau România;
  • Polonia nu a câștigat în ultimele 5 meciuri și are o singură victorie în ultimele 9 (și aceea cu Andorra). În rest, Polonia nu a reușit să treacă de echipe precum Slovacia, Islanda, Rusia sau Ungaria, echipe inferioare totuși Suediei;
  • Istoric, Suedi a fost un adversar foarte dificil pentru Polonia, câștigând ultimele 6 întâlniri directe (cele mai recente în 2004 și 2003).