Meniu

18 Iunie, la 16:00. Suedia găsește victoria pe final

A doua etapă din grupa E este deschisă de disputa între Suedia și Slovacia. Meciul se va juca la St. Petersburg iar un eventual rezultat pozitiv i-ar asigura în mare parte Slovaciei calificarea în optimi, un rezultat absolut remarcabil pentru o echipă despre care se credea că vine în vizită la acest turneu final. Ambele echipe au fost norocoase în runda inaugurală - Slovacia a câștigat grație primului autogol al unui portar la un turneu final, iar Suedia a fost dominată copios de Spania (doar 25% posesie, 0 șuturi cadrate și 9 șuturi scoase de defensiva suedeză), dar a reușit să termine cu scor alb.

Suedia, echipa mare dintre echipele mici

Suedia a înregistrat rezultate mixte în ultimii ani, în mare parte în funcție de adversar. În timpul calificărilor pentru Euro, echipa a reușit să termine pe locul 2 în grupa sa și nu a întâmpinat dificultăți pentru a se califica, având 21 de puncte în 10 meciuri, pierzând doar o singură dată în fața Spaniei, dar cu victorii clare contra României, Insulelor Feroe și Maltei. Și golaverajul a fost unul solid, 23-9, mai ales dacă ținem cont că din grupă a mai făcut parte și Norvegia.

Grupa de Liga Națiunilor, contra campioanei Europene Portugalia, a campioanei Mondiale Franța și vicecampioanei mondiale Croația s-a dovedit însă prea grea. Suedezii au suferit 5 înfrângeri în 6 meciuri (au reușit totuși o victorie contra Croației), dovedind că se pot mobiliza foarte bine cu echipele inferioare dar nu au prea multe de spus atunci când întâlnesc un adversar mai puternic. În 2021, când adversarele au fost din nou modeste (Georgia, Kosovo, Estonia, Finlanda și Armenia), suedezii au reușit să lege 5 victorii în care au primit un singur gol.

În urmă cu câteva zile, Suedia a dat un nou mare exemplu al puterii sale defensive, cu o remiză 0-0 împotriva Spaniei, după o prestație defensivă excelentă, care a permis echipei să obțină un punct în fața unui adversar mai bun. În plus, Suedia se poate baza și pe câțiva jucători ofensivi talentați, precum Isak și Forsberg. După cum au evidențiat rezultatele din trecut, Suedia se poate baza pe o mare putere defensivă și obișnuiește să aibă performanțe foarte bune contra adversarilor mai slabi (în ultimii 3 ani de zile Finlanda este singurul outsider care a învins Suedia, într-un meci amical).

Norocul slovac, aproape proverbial în ultimii ani

Dincolo de desfășurarea meciului cu Polonia de care aminteam la începutul acestui articol, Slovacia a avut mult noroc pentru a-și asigura biletele la Euro. Echipa a terminat pe locul 3 grupa sa de calificare (din care au făcut parte Croația, Țara Galilor, Ungaria și Azerbaijan), dar a reușit să câștige ambele meciuri de baraj - cu Irlanda și Irlanda de Nord. Victoria cu Irlanda a venit la penalty-uri, după ce Irlandezii au izbit bara din apropiere în prelungirile partidei. Norocul a fost de partea Slovaciei și contra Irlandei de Nord - după 1-1 în timpul regulamentar (Slovacia a avut un singur șut la poartă în timpul regulamentar și acela a fost gol), slovacii au marcat la singura acțiune periculoasă din prelungiri în timp ce irlandezii au lovit bara la utlima fază, în minutul 90, pentru ca apoi portarul slovac să scoată două mingi incredibile în prelungiri.

Limitele slovacilor au ieșit la iveală în dubla cu Croația - două înfrângeri și un golaveraj general de 1-7. Și în Liga Națiunilor echipa a arătat foarte prost și a pierdut 4 meciuri din cele 6, ceea ce a dus la retrogradarea în Grupa C. Nici 2021 nu a început prea grozav, cu remize contra modestelor Bulgaria, Malta și Cipru, dar și cu o victorie 2-1 contra Rusiei. Totuși, victoria surpriză 2-1 contra Poloniei le permite slovacilor să fie foarte aproape de calificarea în optimi, astfel că ne putem aștepta la un meci de orgoliu al lor. Norocul însă nu poate ține la nesfârșit, iar Suedia este clar un adversar superior, așa că șansele unui nou rezultat pozitiv par destul de mici.

Predicția pentru acest meci


Indiferent de rezultatele anterioare ale celor două echipe, Suedia pare să aibă un mic avantaj înaintea acestui meci. Echipa și-a dovedit abilitatea defensivă și este obișnuită să se descurce bine împotriva echipelor mai mici. Chiar dacă Slovacia tocmai a realizat o mare performanță împotriva Poloniei, slovacii vor întâmpina mult mai multe dificultăți în a înscrie în acest meci. Suedezii nu vor fi la fel de prudenți ca în timpul meciului cu Spania și vor juca probabil un fotbal mai ofensiv.
Din toate aceste motive, putem presupune că Suedia va câștiga acest meci, iar cota de 1,88 pare cea potrivită. Chiar dacă acesta nu va fi probabil unul cu adevărat prolific și deschis, suedezii par să aibă mijloacele necesare pentru a avea o prestație bună și pentru a face un pas uriaș pentru calificarea în optimi.


PUNCTE CHEIE:

  • Suedia are 5 victorii și un egal în ultimele 6 meciuri;
  • Suedia a câștigat cu 6-0 un amical contra Slovaciei în 2017 și a remizat, 1-1, anul următor;
  • Slovacia a terminat la egalitate recent cu modestele Bulgaria, Malta și Cipru și a pierdut cu Cehia și Israel.