Meniu

29 Iunie, la 22:00. Ucraina produce surpriza cu Suedia

În ultimul meci al optimilor de finală de la Euro, Suedia și Ucraina se înfruntă la Glasgow. Această confruntare pare a fi una dintre cele mai puțin interesante din acest tur, deoarece niciuna dintre cele două echipe nu este considerată o pretendentă serioasă la câștigarea turneului. Cu toate acestea, acest meci ar putea fi unul foarte plăcut, între două echipe care ar putea crea surpriza în următoarea etapă a competiției, chiar dacă Suedia va fi favorită pentru acest meci.

Suedia își respectă mereu statutul

Suedia a avut o prestație foarte bună în primele 3 meciuri de la Euro și și-a depășit statutul de outsider, câștigând grupa (a fost singura echipă care a dat peste cap calculcul hârtiei în privința câștigătoarelor de grupă). În cursul primului meci, suedezii s-au confruntat cu Spania, considerată cea mai bună echipă din grupă. Obiectivul a fost clar : concentrarea pe apărare pentru a obține punctul, care a și venit, grație unui plictisitor 0-0.

În cursul celui de-al doilea meci, situația a fost inversă, deoarece echipa a întâmpinat mari dificultăți în a înscrie în fața unei echipe cu adevărat defensive a Slovaciei, înainte de a reuși totuși să câștige cu 1-0, datorită unui gol în ultimul sfert de oră. Ultimul meci din grupă a fost cel mai plăcut pentru suedezi. După ce s-a aflat în postura clară de învingătoare datorită unui avantaj de 2 goluri, Polonia a revenit în cele din urmă pe tabela de marcaj, înainte de a încasa un alt gol în prelungiri, ceea ce a dus Suedia la a doua victorie și la prima poziție în grupa E. Chiar dacă colegii lui Lindelöf nu au câștigat ușor niciun meci în această fază a grupelor, echipa pare să se poată baza pe o defensivă puternică, realizând 2 meciuri fără goluri și încasând doar goluri împotriva lui Lewandowski, cel mai bun atacant al lumii. În față, echipa se poate baza și pe mai mulți jucători talentați, precum Isak sau Forsberg, care au marcat 3 din cele 4 goluri ale Suediei. În 2021, Suedia a realizat 6 meciuri fără gol primit din cele 8 partide disputate, inclusiv unul împotriva Spaniei, evidențiind forța sa defensivă, principala putere a acestei echipe.

Ucraina, sub aștepări

În schimb, Ucraina nu a avut o prestație de lăudat în faza grupelor. Chiar și aflată în grupa care părea cea mai accesibilă, echipa a avut mari dificultăți în a se califica, fiind ultima echipă care și-a câștigat biletul pentru optimi, întrucât Ucraina a fost a patra echipă, după ce a terminat pe locul 3, doar datorită unei diferențe de un gol mai bună decât Finlanda.

În cursul fazei grupelor, Ucraina a început cu o înfrângere la limită, 3-2 cu Olanda. În această zi, ucrainenii au fost foarte aproape de a crea surpriza, pierzând doar datorită unui gol marcat în minutul 85. Apoi, ucrainenii au realizat o performanță consistentă în confruntarea cu Macedonia, chiar dacă echipa a ratat un penalty și a primit și un gol (2-1). Ultimul meci împotriva Austriei a fost un fel de finală pentru calificarea în această grupă C, iar ucrainenii au ratat meciul de raliu, pierzând cu 1-0, dar austriceii au ratat multe ocazii, în timp ce Ucraina nu a lăsat deloc impresia că poate marca.

În consecință, coechipierii lui Zinchenko au terminat pe locul 3 în grupă și s-au calificat în ultima instanță, grație unei diferențe de goluri mai bune decât Finlanda (-1 față de -2). Cu toate acestea, Ucraina se va confrunta probabil cu mari dificultăți pentru următoarea etapă a turneului, în special în apărare, deoarece echipa a primit 5 goluri în 3 meciuri în faza grupelor. În plus, această tendință nu este nouă, deoarece echipa a mai primit goluri și împotriva unor echipe inferioare precum Kazahstan, Finlanda și Bahrain înainte de Euro, dovedind fragilitatea defensivă a echipei.

Modul aproape perfect în care Suedia gestionează meciurile cu adversari egali sau mai slabi și fragilitatea defensivă a Ucrainei ne fac să mizăm pe victoria nordicilor, mai ales că această selecție vine cu o cotă de 2.40.

PUNCTE CHEIE:

  • Suedia traversează o pasă foarte bună, cu 7 victorii și un egal (contra Spaniei) în ultimele 8 meciuri;
  • Suedia a reușit să închidă poarta în 6 din ultimele 8 meciuri;
  • Suedia a câștigat ultimele 16 partide cu adversari asemănători sau inferiori valoric (ultimul semieșec a fost un egal cu Norvegia). În rest, suedezii au cedat doar în fața echipelor din prim-plan: Franța, Portugalia, Danemarca sau egal cu Spania;
  • Ucraina a pierdut două din cele 3 meciuri din grupă, deși ultimul adversar a fost Austria, o echipă inferioară Suediei;
  • Ucraina a primit gol în 10 din ultimele 12 meciuri, inclsuiv de la adversari modești precum Macedonia, Bahrain, Kazakhstan sau Finlanda;
  • Ucraina a reușit rareori să obțină vreun rezultat când a jucat cu echipe mai bune, și a pierdut pe linie cu echipe precum Olanda (0-2), Elveția (0-3), Polonia (0-2), Germania (1-3), Franța (1-7) sau Spania (0-4).