Meniu

5 Iunie, la 19:00. Galezii nu conving în amicale

În vederea pregătirii pentru turneul final de la Euro 2020, Țara Galilor găzduiește Albania într-un meci amical. Acesta este ultimul amical al galezilor înainte de startul oficial al competiției, de pe 12 iunie, contra Elveției.

Recent, Țara Galilor a înregistrat o serie de rezultate impresionante, mai ales pe teren propriu, iar în acest meci este de așteptat să se prezinte din nou bine în fața unui adversar mai slab valoric. Cu o victorie, galezii ar aborda cu și mai multă încredere meciurile de la Euro, în timp ce Albania nu este intersată în vreun fel de această competiție.

Galezii, în mare formă

În ultimii 2 ani galezii au înregistrat o serie de rezultate foarte bune, calificându-se astfel la Euro și promovând în Liga A din Liga Națiunilor, după ce au câștigat la pas grupa cu Bulgaria, Irlanda și Finlanda. Țara Galilor devine treptat o echipă tot mai interesant de urmărit, gata să concureze împotriva celor mai bune echipe. Gazdele vin după o înfrângere la scor, 0-3 contra Franței, dar trebuie menționat că au jucat în inferioritate numerică aproape tot meciul contra campionilor mondiali. Înaintea acestui meci, Bale și coechipierii aveau o singură înfrângere în ultimele 13 meciuri, contra Belgiei (o altă pretendentă la coroana europeană), la care se adaugă 9 victorii și 3 egaluri.

Această serie de rezultate le-a permis galezilor să termine pe primul loc în grupa de Liga Națiunilor, cu 16 puncte din 18 posibile și cu un singur gol primit în cele 6 meciuri jucate. De fapt, apărarea s-a dovedit a fi principala armă a gazdelor - în precedentele 10 meciuri (exceptând partida din Franța), aceștia au păstrat poarta intactă de 9 ori, o performanță absolut remarcabilă. Mai mult, echipa se poate baza în continuare pe liderii săi, precum Bale, Ramsey, Allen, James și Wilson pentru a se asigura că și ofensiva este animată.

Albania, rezultate, dar contra cui?

Naționala Albaniei se bucură de o serie de rezultate bune în ultima perioadă. Echipa a reușit să câștige două din cele 3 meciuri jucate în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Trebuie notat însă că acestea au venit contra reprezenetativelor din San Marino și Andorra, echipe fără nici un fel de pretenții, în timp ce în meciul cu Anglia, pierdut cu 0-2, Albania nu a reușit să tragă pe poartă.

De asemenea, echipa a terminat pe primul loc grupa sa de Liga Națiunilor, dar și aici trebuie subliniați adversarii - Kazakhstan, Belarus și Lituania, toate echipe aflate sub locul 88 în clasamentul FIFA al coeficienților. Chiar și în fața acestor adversari, Albania a avut 3 meciuri în care nu a punctat (două rezultate de 0-0 cu Lituania și Kazakhstan plus o înfrângere, 0-1, tot cu Lituania). Atunci când a întâlnit echipe cu pretenții europene, Albania a pierdut însă fără drept de apel și are 5 înfrângeri consecutive în meciurile cu Anglia, Franța și Turcia, meciuri în care a marcat o singură dată.

Previziuni asupra jocului

Privind jocul celor două echipe, Țara Galilor pare să aibe un avantaj clar în fața adversarului din această seară. Echipa a jucat bine în ultima vreme și se poate baza pe jucători de talie mondială care să facă diferența, lucru care nu este valabil în cazul Albaniei. Mai mult, dificultățile pe care Albania le are oricum în a marca împotriva echipelor mai bune vor reprezenta un recul major, ținând cont și de defensiva bine organizată a gazdelor.

Per ansamblu, cele două nu par să fie în aceeași categorie, iar clasamentul FIFA confirmă asta - în timp ce Țara Galilor ocupă o onorantă poziție 17, Albania se găsește abia pe locul 66. Mai trebuie punctat și că miza nu este aceeași în cele două tabere. Țara Galilor se pregătește de o competiție în care vrea să impresioneze, în timp ce Albania pur și simplu joacă un amical. Nu este de așteptat însă ca acest joc să fie unul spectaculos - victoriile recente ale galezilor au fost mai mereu la limită, cu scorui de 1-0 sau 2-0, iar nici Albania nu este o echipă care să primească prea multe goluri (din cele 5 înfrângeri amintite mai sus, doar una a consemnat mai mult de două goluri primite de albanezi).

Pentru toate motivele expuse mai sus, mizăm pe o victorie a galezilor la o cotă de 1.72. Dacă ținem cont și de defensiva gazdelor și problemele ofensive ale albanezilor, avem și opțiunile VSG (gazdele câștigă fără să primească gol) la o cotă de 2,80, precum și variantele de scor corect 1-0 (la cotă 6,00) sau 2-0 (la cotă 7,50).

PUNCTE CHEIE:

  • Țara Galilor este o echipă redutabilă pe teren propriu, acolo unde a câștigat 10 din ultimele 12 meciuri (și a terminat de două ori la egalitate);
  • În aceste 12 meciuri pe teren propriu, galezii au primit doar 3 goluri (câte unul de la Finlanda, Croația și Azerbaijan);
  • În ultimele două meciuri pe teren propriu, Bale & co au trecut de Cehia și Mexic, echipe mult mai bine cotate;
  • Chiar dacă vine după niște rezultate bune, Albania a obținut aceste victorii cu echipe precum Andorra și San Marino. Ultimele confruntări insă cu echipe precum Lituania, Franța, Turcia sau Scoția au fost înfrângeri fără gol marcat (au punctat de fapt o singură dată pe terenul Franței într-o înfrâgnere 1-4).