Meniu

16 Iunie, la 19:00. Turcia dezamăgește din nou

În a doua rundă din grupa A, Turcia și Țara Galilor se vor înfrunta la Baku într-un meci deschis oricărui rezultat. Turcia dezamăgit profund în primul meci, contra Italiei, când a reușit să trimită un singur șut către poartă (nici acela cadrat). Bale&co au reușit în schimb să îi smulgă un egal Elveției, dar rezultatul nu este suficient în vederea calificării. Așadar, ambele au mare nevoie să obțină cele 3 puncte din acest duel și chiar dacă este greu să spunem în dreptul cărei echipe se vor strânge, ne putem aștepta la un meci deschis, cu goluri la ambele porți.

Turcia, mai mereu oscilantă

Turcii începuseră excelent drumul către Qatar - victorie 4-2 contra Olandei și un categoric 3-0 pe terenul Norvegiei, rezultate pe care nici cei mai înfocați fani ai naționalei semilunei nu le anticipau. A urmat însă un egal îngrijorător, 3-3 acasă cu Letonia, pentru ca apoi turcii să nu confirme nici în amicale (o victorie chinuită cu Azerbaijan, un egal cu modesta Guinee și o nouă victorie muncită cu vecinii moldoveni). Chiar dacă în aceste 4 meciuri bilanțul a fost pozitiv (două victorii și două egaluri), faptul că ele au fost obținute cu echipe din coada fotbalului mondial a fost excelent subliniat în meciul de la Roma - Turcia a fost zdrobită cu 3-0 de Italia, într-un meci în care nu au reușit să tragă pe poartă sau să își creeze vreo ocazie importantă de a marca.

Însă aceste rezultate nu trebuie să îi discrediteze pe turci, care au arătat în drumul spre Euro că sunt capabili de rezultate mari. Atunci echipa a încheiat pe locul 2, dar a terminat neînvinsă dubla contra Campioanei Mondiale Franța (un egal și o victorie). Au venit apoi meciurile slabe din Liga Națiunilor (inclusiv o înfrângere 0-5 în ultima rundă cu Serbia), dar și un egal 3-3 contra Croației și meciurile pentru Mondial de care aminteam mai devreme. Așadar, Turcia este o echipă extrem de oscilantă - poate învinge Franța sau Olanda, dar la fel de bine poate încasa 3 goluri de la Lituania. Un aspect constant însă în jocul echipei este numărul total mare de goluri și faptul că echipa iese la joc. Mai mult, pentru această partidă turcii nu prea au altă opțiune în afara victoriei, astfel că ne așteptăm la un meci mai deschis decât de obicei și implicit la multe goluri.

Cum munca aduce rezultate!

Fără a avea unul dintre loturile de top din Europa, Țara Galilor traversează o perioadă foarte bună și are o serie de 20 de meciuri cu doar 3 înfrângeri (cu Franța, Belgia și Anglia). Debutul la Euro le-a adus un punct în fața unui adversar considerat mai valoros și chiar dacă s-au chinuit să găsească drumul spre gol, puțin mai multă inspirație pe final le putea aduce chiar toate cele 3 puncte (deși ar fi fost nemeritat).

Calificați la Euro de pe locul 2 (în urma Croației, dar peste Slovacia și Ungaria), galezii au impresionat în Liga Națiunilor unde au câștigat grupa după 5 victorii și un egal. E drept, adversare au fost Finlanda, Irlanda și Bulgaria, dar faptul că au primit un singur gol arată că defensiva face față cu brio echipelor mici. Și în drumul spre Mondial au trecut de Cehia, un adversar incomod, și chiar dacă au pierdut contra Belgiei, au reușit să marcheze. Înfrângerea cu Franța nu este reprezentativă, căci Williams a fost eliminat încă din minutul 26, iar echilibrul pe teren nu s-a mai restabilit. Cu toate probleme întâmpinate contra echipelor mai mari, galezii au doar 5 meciuri din ultimele 20 în care nu au marcat. Cu atacanți precum Bale, Ramsey, Allen, James sau Wilson au cu singurață puterea să înscrie și contra Turciei.

Pentru a-și crește șansele la calificare, galezii nu se pot baza prea mult pe punctul smuls Elveției, mai ales că în ultima rundă vor înfrunta Italia. Cum Turcia pare adversarul la îndemână și cel mai probabil va fi adversarul direct pentru locul 3, este clar că Bale&co vor căuta victoria, astfel că vor fi nevoiți să iasă la joc.


Dată fiind fragilitatea apărării turce, a faptului că Țara Galilor are puterea ofensivă să marcheze, dar și atacanții turci au găsit de 7 ori poarta în meciurile cu Olanda și Norvegia, ne bazăm pe un meci în care ambele formații vor marca. Cota de 2.12 este generoasă pentru acest pronostic, iar cota de 3.00 pentru GG3+ este aproape de neratat, căci nici una din echipe nu se va mulțui cu un egal.

PUNCTE CHEIE:

  • Țara Galilor a marcat în 15 din ultimele 20 de meciuri;
  • Atunci când întâlnește adversari puternici, Țara Galilor primește gol - a fost cazul cu Elveția, Franța, Belgia și Anglia în meciurile recente;
  • Turcia a marcat și ea în 15 din ultimele 18 meciuri;
  • Turcia are mari probleme defensive - a încasat 5 goluri de la Serbia, câte 3 goluri de la Italia, Croația, Germania și Letonia, câte două de la Olanda, Ungaria și Rusia și inclusiv unul de la Azerbaijan.