Meniu

21 Iunie, la 19:00. Ucraina nu găsește golul cu Austria

În cursul ultimei etape a Euro în grupa C, Ucraina înfruntă la București Austria într-un meci care le poate califica pe ambele în optimi. Până acum, ambele echipe au rezultate similare (3 puncte în 2 meciuri și golaveraj pe 0), iar învingătoarea acestui meci va termina pe locul 2. De asemenea, ambele echipe au produs la jocuri prolifice până acum și nu există niciun motiv ca acest meci din etapa a 3-a să nu urmeze același trend.

Ucraina, joc foarte consistent

Ucraina a impresionat în drumul către Euro după ce a reușit să termine neînvinsă (6 victorii și două egaluri) o grupă din care au mai făcut parte Portugalia și Serbia. În special capacitatea de a nu pierde contra Portugaliei este uimitoare, căci lotul portughez este extrem de valoros.

Nici în Liga Națiunilor (de unde a retrogradat ca urmare a unei înfrângeri la masa verde) echipa nu s-a făcut de râs și a marcat de 10 ori în cele 5 meciuri contra Spaniei, Germaniei și Elveției. Aceeași medie de 2 goluri pe meci au bifat ucrainienii și cu Olanda și Macedonia la Euro. Înainte de Euro Ucraina a mai bifat un rezultat mare - un 1-1 contra Campioanei Mondiale Franța în grupa de calificare la Mondialul din Qatar. Totuși, există clar și probleme defensive, așa cum au arătat golurile primite de la modestele Bahrina, Kazakhstan sau Macedonia.

Merită amintite însă cele două meciuri de la Euro - deși a pierdut în final (2-3) cu Olanda, Ucraina a arătat extrem de bine și putea foarte bine să plece măcar cu un punct. Chiar dacă au cedat posesia, elevii lui Shevchenko și-au creat multe ocazii de gol și au pus constant presiune pe olandezi. Victoria cu Macedonia putea să fie mult mai clară decât a arătat-o scorul, mai ales că Malinovsky a ratat un penalty pe finalul meciului. În plus, Yarmolenko și Yaremchuk s-au dovedit în mare formă în ambele meciuri și pot pune în dificultate orice cuplu de fundași adverși.

Austria, mari probleme defensive

În ceea ce privește Austria, aceasta a arătat multă inconsistență în joc și multe probleme defensive. În timpul calificărilor pentru Euro, austriecii au terminat pe locul 2 în grupa lor și au fost destul de eficienți în atac, dar au încasat și multe goluri împotriva unor adversari mai slabi precum Israel, Letonia și Macedonia. În cursul Ligii Națiunilor, coechipierii lui Alaba au avut o prestație solidă, cu 4 succese în 6 meciuri, ceea ce a permis Austriei să promoveze în liga A.

Cu toate acestea, apărarea nu a fost tocmai liniștitoare, cu exemplul acestei înfrângeri cu 3-2 în confruntarea cu România. În acest an, echipa a realizat jocuri prolifice în calificările pentru CM, deoarece toate cele 3 meciuri s-au încheiat cu 4 goluri pe tabela de marcaj, primind însă 4 goluri împotriva Danemarcei și 2 împotriva Scoției. Pentru primul meci de la Euro, echipa s-a impus cu 3-1 în fața Macedoniei, o altă dovadă a puterii ofensive a echipei, dar și a fragilității sale defensive, confirmată după înfrângerea cu 2-0 în confruntarea cu Olanda. În atac, Austria se poate baza pe câțiva atacanți de mare valoare, precum Arnautovic (care revine după suspendar) și Sabitzer, dar partea sa defensivă pare să fie în mare parte lipsită de încredere și este capabilă să primească multe goluri.

Deși un egal ar fi suficient ambelor echipe pentru calificarea în optimi, credem că vom vedea totuși un joc plăcut, cu goluri la ambele porți. Ucraina are o îndârjire specifică și dacă tot are șanse uriașe să întâlnească Italia în optimi, probabil va vrea să o facă după un nou meci solid. Austria nu poate nici ea să spere la vreun rezultat doar prin apărare, așa că va ieși la joc și are clar puterea să marcheze în fața unei defensive nu tocmai grozave a Ucrainei. Cota de 2.00 pentru pariul ambele să marcheze pare alegerea inspirată, mai ales că și un evenual 1-1 ar fi avantajos ambelor formații.

PUNCTE CHEIE:

  • Cele două meciuri de la Euro ale Ucrainei au fost foarte spectaculoase, 2-3 cu Olanda și 2-1 cu Macedonia;
  • 7 din ultimele 9 meciuri ale Ucrainei au adus goluri la ambele porți (nu am considerat meciul pierdut la masa verde cu Elveția);
  • Ucraina are doar două meciuri din ultimele 24 în care nu a marcat (în Polonia și Spania). În rest, ofensiva ucraineană a reușit să găsească drumul către gol chiar și cu adversari foarte bine cotați, precum Germania (ambele meciuri din Liga Națiunilor), Franța (în calificările pentru Mondial), Portugalia, sau Spania (pe teren propriu);
  • Austria are un singur meci din ultimele 9 în care nu a primit gol (cu Slovacia);
  • Austria a marcat în 12 din ultimele 15 meciuri.