Meniu

3 Iunie, la 21:00. Ucraina trece la limită de Irlanda, 1-0

Ucraina joacă joi seară, de la ora 21:00, un meci amical contra naționalei Irlandei de Nord. Verzii au fost la un pas de calificarea la Euro, dar până la urmă au fost eliminați de Slovacia, după ce trecuse în prelungiri de Bosnia.

Cu Shevchenko în teren Ucraina reușea să treacă ultima oară de grupe la un turneu final în 2006, iar acum încearcă să o facă cu același Shevchenko pe bancă. Grupa de Euro pare una accesibilă, cu Olanda, Macedonia de Nord și Austria. Totuși, ucrainienii au nevoie să își revină după ce anul acesta au terminat toate meciurile cu scorul de 1-1 iar anul trecut au suferit și unele înfrângeri usturătoare. De aceea, meciul cu Irlanda de Nord prezintă o miză mare iar gazdele vor căuta sigur victoria.

Calificați de pe primul loc la Euro

Ucraina a surprins în calificările pentru Euro, terminând pe primul loc (și fără înfrângere) într-o grupă cu Portugalia și Serbia. Mai mult, cu doar 4 goluri primite, au avut a treia cea mai bună defensivă (după Turcia și Belgia și la egalitate cu Italia). Alături de Spania, Danemarca, Belgia și Italia, este printre echipele care s-au calificat la turneul final fără înfrângere, fapt ce o pune într-o postură interesantă.

După meciul cu Irlanda de Nord, Ucraina va mai avea un amical cu un adversar facil - Cipru, semn că federația de la Kiev vrea să le încurajeze echipa cu două victorii facile. Cele două meciuri sunt cu atât mai importante cu cât primul meci de la Euro, de pe 13 iunie, va fi chiar în compania Olandei iar un rezultat bun acolo ar însemna șanse și mai mari pentru trecerea de grupe.

Irlanda de Nord a uitat să mai câștige

Ajunsă în barajul pentru Euro dintr-o conjunctură (a terminat grupa de calificare pe locul 3, după Germania și Olanda) și a trecut apoi la penalty-uri de Bosnia, Irlanda a încheiat și grupa de Liga Națiunilor pe ultimul loc după ce a obținut doar două puncte (din păcate, ambele contra României). În această grupă, Irlanda a fost echipa cu cel mai slab atac și cea mai proastă apărare. Prima victorie a irlandezilor după 13 meciuri a venit abia la finalul lui mai, într-un amical cu Malta.

Deși se va baza pe câțiva jucători cu experiența din Premier League (Stuart Dallas, Paddy McNair și Bailey Peacock-Farrell), de la irlandezi vor absenta cei mai buni doi jucători, Steven Davies și Jonny Evans. Fără nici un fel de obiectiv, echipa ar trebui să se prezinte doar ca un partener de antrenament pentru ucrainieni.

Tocmai pentru că jocul pare înclinat într-o direcție, cota de 1.62 pe care o victorie a Ucrainei a primit-o pare destul de consistentă. Din acest motiv, pronosticul de ‘1 solist’ este și pe placul nostru.

PUNCE CHEIE:

  • Irlanda de Nord vine după o serie neagră, cu o singură victorie în ultimele 16 meciuri, și aceea în fața Maltei;
  • Cu excepția meciului contra Maltei, Irlanda a înregistrat 5 înfrângeri și doar două egaluri în ultimele 7 deplasări;
  • Ucraina a suferit o singură înfrângere în ultimele 10 meciuri jucate acasă, alături de 6 victorii și 3 egaluri;
  • Elevii lui Shevchenko au reușit rezultate bune nu doar cu echipe mici, ci au câștigat și în fața Portugaliei, Elveției și Spaniei;
  • În cursa de calificare pentru Euro, Ucraina a terminat pe primul loc în grupă și a primit doar 4 goluri în 8 meciuri.