Meniu

Ucraina – Spania

Au vreo șansele gazdele să reziste ibericilor cu un lot decimat?

Au trecut câțiva ani de când Spania speria pe absolut toată lumea în fotbalul mondial și, chiar dacă în trupa antrenată de Luis Enrique au rămas câțiva jucători de clasă, nucleul iberic nu mai e atât de valoros. Deplasarea din Ucraina poate fi însă pansament pentru Sergio Ramos și ai lui, deoarece Andriy Shevchenko are o listă de indisponibili numeroasă.

Spania a trecut în weekend doar cu 1-0 de Elveția, iar acest rezultat se adaugă jocurilor din ce în ce mai lipsite de substanță pe care ibericii le-au făcut în ultime vreme. E drept, inclusiv formația pregătită de Luis Enrique trece printr-o reconstrucție care, indiferent de fondul de jucători avut la dispoziție, este anevoioasă.

Apără al patrulea portar

Însă indiferent de momentul pe care-l traversează Spania, nu are cum să fie mai delicat decât situația pe care Andriy Shevchenko trebuie s-o depășească. Fostul Balon de Aur, actualmente selecționer al Ucrainei a trebuit să găsească înlocuitori pentru mai bine de jumătate de echipă înainte de această sesiune de meciuri ale naționalelor. Pe lângă jucătorii accidentați (Konoplyanka este cel mai rezonant nume), vecinii de la nord au fost afectați și de pandemie. În afara lui Moraes și Stepanenko, jucători de bază, printre cei infectați cu Covid au fost și cei trei portari convocați inițial! S-a ajuns astfel ca elevul lui Mircea Lucescu la Dinamo Kiev, Georgi Bushchan să apere și să primească nouă goluri în două meciuri.

Cum e greu de crezut că Spania nu își va impune jocul de pase și astfel va crea o presiune consistentă la poarta Ucrainei, Bushchan va fi probabil nefericit și după jocul de marți seara. Singurele întrebări se leagă de capacitatea gazdelor de a marca și de numărul de goluri pe care ibericii le vor înscrie.

KEY POINTS:

  • Ucrainenii au fost învinși în ultimele două partide, cu Franța (1-7) și Germania (1-2), în special din cauza numărului mare de absenți din cauza accidentărilor și a infectărilor cu Covid
  • În partida tur, în septembrie, Spania a învins clar, cu 4-0
  • Ibericii nu au mai fost învinși de 15 meciuri. În cele 11 victorii și trei remize, golaverajul este de 38-6!
  • Spania nu a mai fost învinsă de opt meciuri în deplasare, dar cele mai recente patru dintre acestea au fost egaluri (adversare au fost Portugalia, Germania, Suedia și Norvegia)
  • Campioana mondială din 2010 a primit gol în opt din precedentele zece jocuri de pe teren advers (golaveraj 19-10 în acest interval)