Meniu

Ungaria – Islanda

Reușesc ungurii a doua calificare consecutivă la Eu

Ungaria poate să răzbune România și să lase Islanda acasă pe timpul unui turneu final pentru prima oară în ultimii șase ani. Maghiarii sunt favoriți atât grație terenului propriu, dar și pentru că au un lot de jucători superior celui al Islandei, o formație cinstită, dar deja îmbătrânită și supraestimată.

A fost o vreme în care părea că fotbalul ungar nu se mai regăsește. Coborâtă de la statutul de dublă finalistă la Mondiale și medaliată cu bronz la Europene la cel de ciucă a bătăilor, naționala maghiară a suferit un reviriment serios în ultimii ani.

Ungaria are coloană vertebrală

La începutul anilor ‘90, Ungaria pierdea de trei ori consecutiv cu Islanda în vremuri în care România îi administra 4-0 și în tur, și în retur nordicilor. Apoi, a urmat perioada în care inclusiv Insulele Feroe venea la Budapesta cu gândul serios că va obține ceva și chiar conducea vreme de o repriză.

Fără să se fi transformat într-o forță a fotbalului mondial, ungurii au devenit o echipă decentă și respectată. Calificarea în grupele Euro 2016, acolo unde au făcut un 3-3 spectaculos cu Portugalia lui Ronaldo, le-a construit un statut vecinilor noștri de la vest.

Tocmai de aceea, victoria cu 3-1 din semifinala barajului pentru calificarea la Euro 2020 nu a surprins. Asta pentru că echipa Ungariei începe să construiască un schelet interesant pentru anii ce vor veni. În poartă este Peter Gulacsi, titularul lui Leipzig, în zona fundașilor se remarcă Willi Orban, tot de la Leipzig, în timp ce vedeta Ungariei are 20 de ani și joacă la mijloc. Numele lui? Dominik Szoboszlai, de la Red Bull Slazburg, care în atac va fi ajutat de experimentatul Adam Szalai, care este și căpitanul echipei.

Islanda îl are doar pe Sigurdsson

Surpriza ultimelor două turnee finale vrea să îl bifeze și al treilea, dar șansele sunt limitate. Islanda nu a arătat foarte bine nici în fața României, care chiar și fără busolă și fără șut pe poartă tras din acțiune era la un pas să ducă meciul de la Reykjavik în prelungiri.

Singurul jucător care chiar poate face diferența din distribuția nordicilor este Gilfy Sigurdsson, lucru pe care mijlocașul lui Everton l-a arătat și împotriva naționalei lui Rădoi. Însă în afara creativului fotbalist, Erik Hamren nu are foarte multe nume imporante la dispoziție.

Ulterior victoriei cu tricolorii, islandezii au fost puși la punct de Belgia (1-2) și Danemarca (0-3), ambele meciuri disputate pe teren propriu. Nordicii nu reprezintă astfel cel mai mare pericol, iar lucrul bun pentru adversarii lor este reprezentat de faptul că sunt destul de previzibili.

Nu același lucru se poate spune și despre maghiari, care vor să meargă cu orice preț la turneu final, mai ales că au ocazia să joace acasă. Pentru Islandezi, lucrurile par simple: se duc acasă și petrec.

PUNCTE CHEIE:

  • Ungaria are trei victorii și un egal în precedentele cinci meciuri disputate (golaveraj 7-4 în acest interval)
  • Gazdele au 14 meciuri la rând în care au marcat pe propriul teren și au reușit să țină poarta închisă de șase ori în acest interval
  • Șase victorii are Ungaria în cele mai recente nouă jocuri disputate pe teren propriu (golaverajul în acest interval este de 14-9
  • Maghiarii nu au mai pierdut în fața Islandei din 1995. După trei înfrângeri la rând în intervalul 1993-95, Ungaria a câștigat următoarele cinci directe și au remizat în ultima
  • Islanda are o singură victorie în precedentele cinci partide, cea din barajul cu România. În rest, patru înfrângeri și un golaveraj de 4-12!