Meniu

15 Iunie, la 19:00. Ronaldo, final perfect la Budapesta.

Ungaria deschide cea mai grea grupă de la acest Euro, Grupa F, pe Puskas Arena contra Portugaliei. Lusitanii sunt campionii en-titre și una din favoritele ediției de anul acesta, dar au mare nevoie de o victorie pentru a putea trece de această grupă din care mai vor să se califice Germania și Franța. Chiar dacă au obținut mai multe rezultate solide în ultimii ani, maghiarii au șanse minime să treacă de această grupă, deși la precedentul European au trecut dintr-o grupă în care viitoarea campioană, Portugalia, a terminat abia pe locul 3.

Abonați la locul 2

Calificarea Portugaliei la Euro nu a fost lipsită de emoții, după ce Ronaldo & co au terminat pe locul 2 în grupa B, în urma Ucrainei, dar cu 3 puncte peste Serbia. Deși au înscris în total 22 de goluri în cele 8 meciuri, lusitanii nu au reușit să îi învingă pe ucrainieni (o înfrângere și un egal).

Liga Națiunilor a venit cu un rezultat similar, dar adversarii aici au fost mult mai puternici - campioana Mondială Franța, vicecampioana Croația și Suedia. Portughezii au câștigat toate cele 4 meciuri cu Suedia și Croația și au obținut un punct din dubla contra Cocoșului Galic. Remarcabil, au avut cel mai bun atac din grupă - 12 reușite, la fel ca francezii, dar cea mai bună apărare (doar 4 goluri primite).

Pentru calificarea la Mondialul din 2022, împart prima poziție cu Serbia, ambele cu câte 7 puncte. Este clar că în această grupă acestea sunt singurele echipe care contează, căci restul sunt Luxemburg, Azerbaijan și Irlanda). Meciurile cu Azerbaijan (1-0) și Serbia (2-2) nu au fost însă tocmai convingătoare, dar o parte din rezultate poate pusă și pe seama faptului că la momentul acelor meciuri jucătorii veneau după un program extrem de încărcat la echipele de club. În cele două amicale jucate în iunie echipa a arătat mult mai bine, 0-0 în Spania și un categoric 4-0 acasă cu Israelul.

Lotul portughez este extrem de valoros, fiind cotat la aproape 900 de milioane de euro. Toate posturile sunt bine acoperite, iar în defensivă îi găsim pe Ruben Dias (cel mai bun fundaș din Premier League în sezonul recent încheiat), Joao Cancelo (coleg cu Dias la City) sau Jose Fonte (campion cu Lille în Franța), în mijloc super jucători precum Bruno Fernandes (Man. United), Bernando Silva (Man. City) sau Renato Sanches (Lille), iar în atac este greu de ales între Cristiano Ronaldo, Joao Felix, Diogo Jota sau Andre Silva.

Calificați de pe locul 4!

După ce a uimit la Euro 2016 câștigând grupa, Ungaria s-a străduit serios să câștige un loc pentru Euro 2020, după ce a termiant pe 4 în grupa E, cu 4 înfrângeri și 4 victorii. Salvarea a venit însă în play-off, unde prima victimă a fost Bulgaria (o echipă totuși aflată la coada fotbalului european) și Islanda, pe care maghiarii au eliminat-o după ce în minutul 88 erau conduși cu 1-0.

Surpriza a venit din nou în Liga Națiunilor, unde Ungaria a câștigat grupa și a avansat în Grupa A. Adversarii săi au fost demni de luat în calcul - Rusia, Turcia și Serbia, iar gazdele meciului de astăzi au primit doar 4 goluri. Ce-i drept, nu defensiva este problema în lotul maghiar, ci ofensiva - în cele 14 meciuri din Liga Națiunilor și calificare la Euro, aceștia au punctat doar de 15 ori (o medie de un gol pe meci), în fața unor adversari inferiori Portugaliei.

Problemele ofensive s-au văzut și în cele două amicale din iunie: 1-0 cu Cipru (și doar două șuturi cadrate) și 0-0 cu Irlanda. Singurul meci solid a fost egalul 3-3 cu Polonia, dar acesta a subliniat că existe și probleme defensive în fața unui adversar de calibru. În rest, victoriile din Andorra și San Marino nu spun mare lucru, căci în aceste meciuri se pune doar problema diferenței de scor.

Cel mai valoros jucător al gazdelor, Dominik Szoboszlai, nu va fi prezent la această competiție din cauza unei accidentări, astfel că lotul maghiar este evaluat la doar 70 de milioane de euro (mai puțin decât Bruno Fernandes), dintre care cei mai scumpi sunt portarul Gulacsi (de la RB Leipzig) și fundașul Willi Orban (tot de la vicecampioana Germaniei, ca de altfel și Szoboszlai). Nici vârsta nu îi ajută prea mult pe maghiari, echipa fiind cea mai bătrână de la acest turneu final. Cum la mijloc și în atac nu prea există jucători care să facă diferența, pentru Ungaria va fi foarte greu să obțină un rezultat pozitiv contra Portugaliei.

Portugalia are toate avantajele necesare pentru a câștigat acest joc, iar nevoia celor 3 puncte va influența probabil decisiv balanța. În plus, cu atâția jucători de calibru și o apărare ce și-a dovedit eficiența în Anglia și Franța, este greu de crezut că ocaziile nu vor curge la poarta gazdelor.

PUNCTE CHEIE:

  • Portugalia a câștigat 15 din ultimele 21 de meciuri, unele în fața unor adversari mult mai valoroși precum Olanda, Elveția, Suedia sau Croația;
  • În 4 meciuri contra Franței și Spaniei, Portugalia a primit un singur gol (e drept însă că nu a marcat deloc);
  • Portugalia a câștigat ultimele două întâlniri directe fără să primească gol;
  • Ungaria are mari probleme ofensive și a marcat o singură dată în dubla cu Cipru și Irlanda.