Meniu

Ungaria – Serbia

Ne aduce goluri relaxarea celor două combatante?

Ungaria s-a calificat la Euro 2020 în ultimul minut, în timp ce Serbia a pierdut la penalty-uri calificarea la turneul final. Partida de duminică de la Budapesta va porni probabil dintr-un punct de relaxare pentru ambele formații, motiv pentru care ne așteptăm la goluri de ambele părți.

Realitatea sportivă și fotbalistică a arătat de-a lungul anilor că degeaba există jucători buni într-un lot, dacă aceștia nu formează o echipă puternică. E o situație în care Serbia se află de mulți ani, lucru care s-a văzut și joia care a trecut, contra Scoției.

Mitrovic i-a pus pe plâns

În distribuția vecinilor de la Belgrad există nenumărați fotbaliști care reprezintă ceva important la nivel mondial. Dusan Tadic, Sergej Milinkovic-Savic, Luka Jovic și mulți dintre colegii lor joacă la echipe importante din Europa, dar acest lucru nu le-a garantat locul la turneul final de vara viitoare.

Plavii au pierdut chiar pe propriul teren calificarea în fața Scoției, iar eșecul a venit în cel mai dramatic mod: la penalty-uri. Cel care a bătut cuiele în coșciugul Serbiei a fost Aleksandr Mitrovic, care a ratat a cincea lovitură de departajare și i-a trimis astfel de britanici la turneul final.

Serbia nu a arătat însă nici în ultimele meciuri că ar merita să fie prezentă la Euro, în ciuda numelor mare care se regăsesc în lotul lui Ljubisa Tumbakovic. Ultima ei victorie a venit în noiembrie 2019, atunci când au învins cu destulă dificultate o modestă națională a Luxemburgului (3-2). De atunci, ex-iugoslavii au parcurs șapte meciuri fără să mai cunoască gustul succesului și asta în ciuda unei ofensive destul de active.

Ungurii au investit două miliarde de euro în fotbal

Adversara de duminică are însă o altă filozofie despre cum se poate construi succesul și, chiar dacă victoria cu Islanda a fost obținută în ultimele minute, Ungaria are cu ce să se laude. În ultimii zece ani, guvernul de la Budapesta a investit două miliarde de euro în fotbal, iar roadele acestei strategii încep deja să se vadă.

Maghiarii se află la a doua calificare consecutivă la un turneu final al Campionatului European, iar jucătorii lor încep deja să conteze pe plan continental. Vedeta naționalei este puștiul de 20 de ani Dominic Szoboszlai, care momentan evoluează pentru Red Bull Salzburg.

Vecinii din vest au arătat însă și la nivelul echipelor de club că au început să trateze iar cu seriozitate fotbalul. După performanțele din anii trecuți ale celor de la MOL Vidi, Ferencvaros a reușit în acest sezon să se califice în grupele Ligii Campionilor, un alt atu pentru fotbalul maghiar.

Momentul de exaltare al naționalei Ungariei va fi probabil speculat duminică de sârbi, tocmai de aceea ne așteptăm la un joc în care ambele echipe să marcheze. Nu este exclus ca partida să se termine cu minimum trei goluri pe tabelă, mai ales că Serbia are destule motive de defulare.


PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele cinci partide disputate de Serbia în deplasare și șapte din precedentele opt s-au terminat cu ambele echipe ca marcatoare
  • Ungaria a marcat în cinci din cele mai recente cinci jocuri pe care le-au disputat. În acest interval, golaverajul este de 8-5
  • Maghiarii au primit gol în patru din ultimele cinci meciuri pe care le-au jucat acasă. În această perioadă, golaverajul lor este de 7-7
  • Sârbii au înscris în 11 din cele mai recente 13 partide pe care le-au avut programate. În acest timp, au reușit să marcheze de 19 ori