Meniu

18 Decembrie. Union și Dortmund ne-au oferit un meci cu goluri

SE LASĂ IAR CU ARTIFICII CONFRUNTAREA ÎNTRE DORTMUND ȘI UNION?

Borussia Dortmund a pierdut momentan contactul cu trioul fruntaș din Bundesliga, iar vineri o așteaptă o deplasarea dificilă la Berlin. Union este una din revelațiile acestui sezon și mai ales pe propriul teren este o echipă extrem de redutabilă, dar forma ambelor echipe ne indică posibilitatea unui meci cu goluri.

Lucien Favre este istorie la Dortmund după ce Borussia a fost demolată la sfârșitul săptămânii trecute de VfB Stuttgart chiar pe propriul teren (1-2). Antrenorul elvețian a fost criticat de veteranul Matt Hummels chiar după meciul cu pricina, iar la câteva ore distanță a fost sacrificat de conducerea vicecampioanei.

Fără Haaland golurile vin greu

Noul tehnician, interimarul Edin Terzic nu a avut timp să facă prea multe, dar cu siguranță că schimbarea de pe banca tehnică a produs un șoc în sânul lotului galben-negru. Acest lucru a fost clar după victoria de marți obținută la Bremen, cu Werder (1-2), prima după o serie de trei meciuri fără succes (1-1 la Frankfurt și 1-2 acasă, cu Koln).

Marea problemă a celor de la Dortmund este absența unui vârf clasic după ce Erling Haaland s-a accidentat în timpul meciului cu Koln. Norvegianul va lipsi cel puțin până la jumătatea lui ianuarie, o lună care se anunță a fi infernală pentru Borussia, care urmează a le întâlni pe Wolfsburg, Leipzig, Leverkusen și Monchengladbach. Cu Haaland pe teren, BVB a marcat în medie 2,33 de goluri pe meci în Bundesliga (el însuși a înscris de zece ori în opt etape, adică aproape jumătate din golurile echipei sale). În absența atacantului de 20 de ani, Dortmund a mai înscris doar de patru ori, deci media a scăzut la 1,33 de goluri pe meci.

Union a ținut-o în șah pe Bayern

Momentan, Dortmund se află pe locul 4, cu 22 de puncte, la șase în spatele liderului Leverkusen și la cinci de duo-ul Bayern – Leipzig. Două poziții și patru puncte în spatele Borussiei se află Union Berlin, cea care a surprins pe toată lumea în acest sezon.

După un parcurs discret și decent în stagiunea anterioară, la prima participare. În Bundesliga, berlinezii s-au dezlănțuit în acest sezon și au doar o înfrângere în precedentele 11 jocuri. După ce au fost bătuți în prima etapă de Augsburg chiar pe propriul teren (1-3), cei de la Union au mai pierdut doar în urmă cu trei etape, în derby-ul capitalei cu Hertha (1-3).

Momentan, gazdele de vineri seară au o serie de patru meciuri fără înfrângere, în afara partidei anterior menționate mai înregistrând trei egaluri, dar toate cu echipe de tradiție ale Germaniei: 1-1 contra campioanei Bayern, 2-2 la Stuttgart și 3-3 acasă cu Frankfurt. Cea mai bună perioadă a sezonului pentru Union a fost cea dintre etapele 2 și 8, când au obținut patru victorii și trei egaluri, de menționat fiind victoria la Hoffenheim (3-1) sau egalul în deplasarea de la Monchengladbach (1-1).

Pentru confruntarea de vineri, berlinezii au câteva absențe importante, dar cea mai greu de digerat este a lui Max Kruse, cel care în primele zece runde a marcat șase goluri și a mai pasat decisiv la cinci. În afara sa, mai lipsesc Robert Andrich (suspendat) și nordicii Ingvartsen și Pohjanpalo, ambii accidentați. La Dortmund, în afara lui Haaland, Terzic nu se va putea baza pe Haazard, Meunier și Schmeltzer.

Pentru că vorbim de două echipe care practică un fotbal deschis și ale căror apărări nu sunt încă tocmai calibrate, e de așteptat un meci cu goluri de ambele părți. În acest sens, pronosticul GG3+ este extrem de atrăgător, mai ales că și cota este una foarte bună.

PUNCTE CHEIE:

  • Ultimele cinci meciuri jucate de Union s-au terminat GG, patru dintre ele fiind GG3+ (golaveraj 9-10 în acest interval, deci o medie de 3,8 goluri pe meci);
  • Union a strâns cinci meciuri la rând fără înfrângere pe teren propriu, din care două sunt victorii. Trei dintre aceste jocuri au fost GG și tot atâtea 3+ (golaveraj 14-5);
  • Precedentele șase jocuri pe care Borussia le-a disputat s-au terminat GG, patru dintre acestea fiind și 3+ (golaverajul pe această perioadă e 8-11);
  • Ultimele patru deplasări efectuate de echipa din Dortmund au fost GG, trei dintre ele GG3+ (golaveraj 10-5);
  • Trei din ultimele patru confruntări directe au fost GG și tot trei dintre acestea s-au terminat cu minimum trei goluri pe tabelă (golaveraj 9-6 pentru Borussia).