Meniu

Universitatea Cluj – Concordia Chiajna

Continuă clujenii seria excelentă sau vor reuși ilfovenii să spargă blestemul deplasărilor?

Vineri, de la ora 18:00, etapa a 8-a a diviziei secunde din România începe cu un meci deosebit de interesant. În mare formă de la instalarea lui Costel Enache, Universitatea Cluj primește vizita Concordiei Chiajna, o echipă care arată mult mai bine decât locul 11 pe care îl ocupă în clasament. Ardelenii sunt favoriți, dar ne așteptăm la goluri de ambele părți.

“U” este, probabil, cea mai suferindă dintre echipele de tradiție ale fotbalului românesc. Pentru a doua oară în ultimii 20 de ani, cea mai populară echipă din Cluj a fost nevoită să lupte pentru un loc în Liga 1 pornind de la baza piramidei. Două promovări succesive și un loc 3 în primul sezon în eșalonul secund arătau că echipa clujeană e pe drumul cel bun, dar sezonul trecut a fost un dezastru.

Echipă experimentată, cu nume de Liga 1

În ciuda așteptărilor mari, stagiunea trecută a fost o adevărată decepție pentru ardeleni, care au terminat pe un rușinos loc 13. Tocmai de aceea, și-au ranforsat trupa pentru episodul 2020/21, dar startul a fost iar unul ratat. Cele două înfrângeri din primele trei runde l-au costat postul pe Adrian Falub, iar locul fostului fundaș al “Șepcilor Roșii” a fost luat de Costel Enache.

Poate unul dintre cei mai eleganți în discurs tehnicieni din România și-a intrat în rol rapid și a repus pe roate experimentata echipă a Universității, pe care a dus-o până pe locul 2. “E în special meritul celor dinaintea mea”, a spus Enache cu modestia-i caracteristică, dar cu siguranță prezența sa a avut un rol important în acest traseu. E drept, nu trebuie să uităm de lotul pe care îl are la dispoziție, deoarece în trupa clujeană e inflație de fotbaliști cu ștate vechi în Liga 1 și echipa națională. Gabi Tamaș, Srdjan Luchin, Dorin Goga, Laurențiu Rus, Ioan Filip, Vlad Muțiu sau Cristi Gavra sunt doar o parte din numele jucătorilor cu mare experiență pe care Enache îi are la dispoziție

Bratu joacă frumos, dar nu strânge puncte

Un lot interesant are și Concordia Chiajna, acolo unde Florin Bratu încă nu a reușit să calibreze propria apărare. În atac, fotbaliști precum Azdren Llullaku (golgheterul Ligii 1 în 2017), Herghelegiu sau Kanda au început să își facă treaba, dar problema este în defensivă, acolo unde echipa ilfoveană a fost pedepsită destul de des. E drept, cele trei înfrângeri ale Chiajnei au venit acasă, cu Mioveni (0-1), și în deplasările de la Rapid (2-4) și Turnu Măgurele (2-3), toate trei prezente în play-off-ul pentru promovarea în Liga 1 din vară.

O altă problemă a Concordiei este incapacitatea de a câștiga pe teren advers în campionat. Doi ani au trecut de când alb-verzii nu au mai obținut un succes în deplasare, adică de pe vremea când jucau în sezonul regulat al Ligii 1, ediția 2018/2019.

Cu aceste date în față, este clar că Universitatea Cluj pornește favorită, dar meciul e mult mai echilibrat decât ar spune-o diferența de nouă poziții care le despart în clasament pe cele două combatante. Aproape sigur e că vom vedea goluri, probabil din partea amândurora, iar o victorie a ardelenilor trebuie luată în calcul și din pricina cotei generoase stabilite de bookmakeri.

KEY POINTS:

  • Chiajna a pierdut ultimele trei partide disputate în Liga a 2-a, golaverajul în acest interval fiind de 4-8 (o medie de patru goluri pe meci)
  • Concordia nu a mai câștigat în campionat un meci pe teren advers de doi ani, din sezonul regulat al Ligii 1, sezonul 2018/19! Are zece înfrângeri și cinci egaluri afară de la revenirea în liga secundă
  • Sezonul trecut, “U” Cluj a câștigat acasă singurul meci direct, 2-1
  • Ardelenii au patru victorii și o remiză de la instalarea pe banca tehnică a lui Costel Enache (golaveraj 11-2 în acest timp)
  • Chiajna a marcat în fiecare din cele patru deplasări efectuate în acest sezon (golaveraj 6-9), în timp ce “U” Cluj a primit gol în două din cele trei meciuri jucate acasă (golaveraj 5-2)