Meniu

Academie

Money Management

Cu siguranță ați auzit de Money Managementul unui parior. Dar ce înseamnă acest lucru?

Noțiunea de Money Management presupune atât modul în care ne alocăm banii pe pariurile pe care le plasăm, dar mai ales disciplina pe care ne propunem să o urmăm în a plasa pariuri. Aceste reguli pe care ni le stabilim ne ajută să nu rămânem fără bani, să nu ne adâncim pierderile și să ne maximizăm șansa de a obține profit pe termen lung.

Exemplificăm mai jos câteva greșeli des întâlnite.

Exemplul 1: Să spunem că ne propunem să pariem doar atunci când găsim un meci în care cota pe care vrem să o luăm este cel puțin egală cu cea disponibilă în Betfair Exchange (sau la altă casă pe care o considerăm etalon), cota este cuprinsă între 1.8 și 2.2 și meciul este din Ligue 1 (deoarece cunoaștem cel mai bine această competiție). Desigur că vor exista destul de puține pariuri care să îndeplinească toate aceste condiții, astfel că unii pariori vor fi tentați să plaseze pariul și când cota este mai mică decât în Betfair, sau când cota este mai mare de 2,2. Plasarea însă a unor astfel de pariuri ne va scădea rata de câștig, ceea ce ar putea însemna că după un număr de pariuri nu vom mai avea din ce să pariem.

Exemplul 2: Ne-am stabilit că pe fiecare meci plasăm un singur pariu (înainte de startul partidei) și indiferent ce se întâmplă în meci nu vom mai interveni pe el (practic, lăsăm meciul să se încheie și abia apoi verificăm dacă pariul este câștigător sau nu). Mulți pariori însă vor urmări meciul și fie vor da Cash Out (mai ales dacă pariul merge în direcția în care au crezut că o va face), fie vor începe să mizeze tot mai mult pe alte piețe disponibile pentru a-și acoperi pierderile. Chiar dacă funcția Cash Out este utilă în anumite situații, în cazul în care vrem să urmăm o anumită strategie ea nu este indicată, deoarece ne va mânca mereu din profituri. Plasarea de pariuri pentru acoperirea pierderilor este cea mai mare greșală pe care un parior o poate face, deoarece toate pariurile plasate vor fi impulsive și nu alese atent.

Exemplul 3: Ne-am stabilit că la fiecare meci cu o cotă între 1,8 și 2,2 vom plasa 200 lei (deoarece avem un interval mai mare de încredere), iar la orice meci cu cote între 2,2 și 3,5 vom plasa 150 lei (deoarece câștigurile vor apărea mai rar). Și în această situație, vor exista destui pariori care vor alterna această strategie din mers și după un număr de pariuri pierdute la cote între 1,8 și 2,2 vor crește miza ("pentru că următorul sigur o să iasă") sau vor plasa mize mai mari pe cotele între 2,2 și 3,5 ("pentru că sunt pariuri sigure").

Ideal este să ne setăm o strategie (în funcție de câți bani avem disponibili, de timpul pe care îl putem aloca, de pierderea pe care o putem suporta la un anumit timp, de campionatele pe care le cunoaștem) și să urmăm această strategie o bucată de timp. Dacă după câteva luni vedem că această strategie nu funcționează pentru noi, analizăm ce nu a mers și punem la punct o nouă strategie.

Pentru a paria mai informat, citește Dicționarul pariorului începător