Meniu

Ajax – Atalanta

REUȘESC ITALIENII UN NOU MECI MARE ÎN DEPLASARE?

Semifinalistă a competiției în urmă cu două ediții, Ajax Amsterdam a rămas să se lupte cu Atalanta pentru un loc în optimile competiției. Olandezii sunt obligați să câștige pentru a îndeplini obiectivul, dar forma pe care oaspeții au arătat-o în deplasare e impresionantă și sunt șanse mari să nu piardă nici acum.

Seara de miercuri a Ligii Campionilor începe cu un meci care se anunță a fi extrem de spectaculos. Atalanta, una din echipele boeme ale Europei, se duce să nu piardă pe Amsterdam Arena în fața unei formații care îmbină excelent tinerețea tinerilor pe care-i propune pentru export cu experiența unor jucător precum Tadic, Blind sau Promes.

Atalanta e specialista deplasărilor

Pentru gazde, misiunea este una extrem de grea și nu doar din cauza formei nu foarte bune în care se află. Motivul principal este legat de evoluțiile italienilor atunci când joacă pe teren advers, mai ales în Europa.

De la mijlocul lui aprilie și până acum, Atalanta a pierdut un singur joc în deplasare, acel 4-1 total surprinzător de pe terenul lui Napoli. În rest, stilul dezinvolt și ofensiv al echipei pregătite de Gian Piero Gasperini a condus la multe victorii, unele la scoruri incredibile. Așa a fost posibil ca, în 2020, bergamezii să marcheze câte șapte goluri contra lui Torino (7-2) sau lui Lecce (7-0), ori câte patru unor echipe precum Valencia (4-3), Torino din nou (4-2), Lazio (4-1) sau Midtjylland (4-0).

Atalanta a reușit să câștige inclusiv pe terenul lui Liverpool, de care s-a debarasat cu un sec 2-0 după ce în tur fusese umilită acasă de campioana Angliei cu 5-0. Victoria contra echipei lui Klopp este cu atât mai spectaculoasă dacă ne gândim că poarta lui Gollini nu a fost deranjată de niciun șut al adversarilor.

Ajax e cea mai tânără după Kiev

Cum italienilor le este folositor și egalul, Ajax va trebui să joace un fotbal extrem de echilibrat dacă vrea să dea gol și, în același timp, să nu ia, mai ales că Atalanta este o mașinărie de goluri, iar atacul format din Gomez, Muriel și Zapata a înscris până acum 15 goluri în toate competițiile.

Într-un asemenea meci, un rol important îl joacă și experiența, acolo unde Ajax nu stă tocmai bine. Într-un clasament al celor mai tinere echipe din Ligă (efectuat pe un prim “11” cu jucătorii cel mai des folosiți), olandezii sunt pe locul 2, cu o medie de vârstă de 24 de ani și 284 de zile, imediat după Kievul unde Lucescu a fost obligat de împrejurări să folosească mai mulți tineri.

Dintre cei ai lui Ajax, se remarcă fotbaliști precum Ryan Gravenberch (18 ani, 14 meciuri, un gol), Lassina Traore (19 ani, 16 meciuri și opt goluri), Jurgen Ekkelenkamp (19 ani, nouă meciuri și trei goluri) sau Antony (20 de ani, 13 meciuri și cinci goluri).

Ajax vine la această partidă după o serie de două înfrângeri, eșecul cu Liverpool de pe Anfield (0-1) fiind dublat de o nouă prestație slabă în weekend, când a pierdut acasă cu Twente (1-2). Campioana Olandei și-a câștigat punctele în Ligă grație dublei victorii cu Midtjylland (2-1 în deplasare și 3-1 acasă) și a egalului de la Bergamo, unde au condus cu 2-0 la pauză pentru a se vedea egalați în minutul 60 de Atalanta.

În acest context, o victorie a gazdelor pare destul de improbabilă, lipsa de experiență, dar și momentul mai puțin fericit în care o găsește partida făcând din Ajax un outsider în privința calificări. Astfel, un pariu “X2” pare să aducă destulă siguranță.

PUNCTE CHEIE:

  • Ajax are două înfrângeri la rând, după ce a fost învinsă și de Twente în weekend
  • Olandezii au câștigat doar de două ori în ultimele 13 participări ultimul meci din grupe în Liga Campionilor, pierzând șase din aceste partide
  • În partida din tur, cele două au remizat 2-2
  • Atalanta a câștigat ultimele patru meciuri jucate în deplasare în Liga Campionilor (golaveraj 13-3 în jocurile respective)
  • Italienii au o singură înfrângere în precedentele 17 partide pe care le-a avut programate în deplasare, din care a câștigat 12 (golaveraj 47-21 în acest interval)