Meniu

FC Barcelona - Juventus

POT CATALANII SĂ OBȚINĂ UN NOU SUCCES ÎN FAȚA LUI RONALDO?

FC Barcelona este calificată deja în optimi, dar în ultimul meci are șansa să atingă mai multe borne importante, una dintre ele fiind ocuparea primului loc. Juventus nu are un istoric recent bun contra catalanilor, iar în deplasare a evoluat slab în acest sezon, astfel că “1 solist” pare o alegere bună.

Pandemia a alterat serios normalitatea în sânul multora din echipele importante ale Europei. Altă dată forțe dominante în campionatele lor, Barca și Juve se străduiesc în această perioadă să mențină contactul cu plutoanele fruntașe din La Liga, respectiv Serie A.

Barca, cel mai slab start în La Liga din ultimii 30 de ani

Cu siguranță, situația mai delicată se regăsește în Catalunya. Plecarea parcă iminentă a lui Messi, absențele medicale, incertitudinea la nivel managerial, dar și pierderile financiare imense din cauza pandemiei au zdruncinat clubul din temelii.

Toate aceste lucruri au contribuit la acea înfrângere cu 2-8 în fața lui Bayern, astă vară, dar și la traseul dezastruos pe care Barcelona îl are acum în campionat. Din cele zece meciuri pe care le-a disputat în La Liga, echipa antrenată de Ronaldo Koeman a câștigat doar patru, iar momentan se află pe locul 10. Dacă acasă au pierdut doar contra lui Real Madrid și au făcut un egal cu Sevilla (1-1), deplasările au fost un adevărat surghiun pentru catalani. Trei înfrângeri (0-1 cu Getae, 0-1 cu Atletico și 1-2 în weekend, contra lui Cadiz), dar și un egal (1-1) cu Alaves au lăsat ca singura victorie să fie cea din prima apariție afară, 3-0 cu Celta. Practic, acesta este cel mai slab start de sezon pentru Barcelona începând din sezonul 1987/88 încoace.

Liga Campionilor e singura care le mai dă moral, pentru că aici, Messi și colegii lui au defilat. Cinci victorii din cinci, trei meciuri cu minimum trei goluri (5-1 și 3-0 cu Ferenvaros) și (2-1 și 4-0 cu Dynamo Kiev) reprezintă un palmares care permite Barcelonei să ajungă a doua echipă cu două trasee de șase victorii în grupele Ligii.

Cât timp mai are Pirlo?

La Juventus, ideea pe care se merge în actualul sezon este de reconstrucție în jurul experienței care e acum în lot. Cu un antrenor lipsit de experiență la nivel mare, deși ca jucător a fost uriaș, campioana din ultimii nouă ani a Italiei nu a convins aproape în niciun meci din actualul sezon.

În campionat, Juve se află la șase puncte de liderul AC Milan, asta chiar dacă a beneficiat de o victorie la “masa verde” cu Napoli, și chiar dacă e neînvinsă, are cinci egaluri în zece meciuri. În deplasare, în special, italienii nu se descurcă strălucit. În Serie A au câștigat un singur joc din cinci (4-1 pe terenul nou-promovatei Spezia) pentru că, în rest, au fost ținuți în șah de patru ori: 2-2 la Roma și un triplu 1-1 cu Crotone, Lazio și Benevento.

Abia în Liga Campionilor trupa lui Cristiano Ronaldo a reușit să se desfășoare mai lejer, dar nici Dynamo Kiev, nici Ferencvaros (în fața căreia a câștigat cu 2-1 acasă grație unui gol marcat de Morata în minutul 90+2) nu sunt adversari pe măsură. Practic, în singurul meci care contează, cel cu Barcelona, au pierdut fără să pună mari probleme (0-2).

La capitolul absențe, Barcelona e cea care stă mai rău, mai ales în zona apărării. Pique, Umtiti, Sergi Roberto sunt accidentați, la fel ca și Ansu Fati și Dembele, ultimul accidentându-se chiar contra lui Cadiz. Italienii au din nou probleme în defensivă, Chiellini și Demiral nefiind convocați pentru acest meci, ceea ce poate fi o nouă șansă pentru românul Radu Drăgușin să apară pe gazon.

Aceste argumente ne fac să mizăm pe o victorie a catalanilor, mai ales că acest succes le-ar putea da ceva moral pentru reabilitarea imperativă din campionat.

PUNCTE CHEIE:

  • FC Barcelona a marcat în toate cele șapte meciuri pe care le-a disputat în acest sezon pe teren propriu, din care a câștigat cinci și a pierdut doar unul (golaverajul pe acest segment e 22-8)
  • Trei din ultimele patru jocuri au fost câștigate de Barcelona la zero (12-2 este golaverajul în acest timp)
  • Italienii au câștigat doar trei din cele șapte jocuri programate în deplasare
  • Campioana din Serie A a primit gol în șase din cele șapte deplasări ale sezonului (golaveraj 15-7 în acest interval)
  • Juventus are patru meciuri la rând fără victorie în fața spaniolilor, timp în care nu au marcat deloc! Practic, echipa lui Ronaldo nu a mai înscris contra catalanilor de 395 de minute