Meniu

19 Iunie, la 19:00. Nemții zdrobesc Portugalia

Pe celebra Allianz Arena din Munchen Germania primește vizita Portugaliei pentru al doilea meci din Grupa F. Campionii europeni au avut un start perfect și au învins categoric Ungaria, 3-0, grație unei evoluții de vis a liderului Ronaldo în finalul meciului. Nemții în schimb au dezamăgit contra Franței și au pierdut cu 0-1 într-o partidă în care rareori au pus probleme defensivei perfect coordonate de Varane.

Germania, o umbră a fostei Campioane Mondiale

După Mondialul cucerit în 2014, când echipa a impresionat de-a dreptul prin jocul prestat, Germania a uimit patru ani mai târziu când a terminat ultima în grupă, în spatele Coreei de Sud. Parcursul aproape perfect din drumul către Euro (7 victorii și o singură înfrângere), cu securizarea primului loc în detrimentul Olandei și un atac care a produs 30 de goluri a dat impresia că Panzerele pot regăsi drumul spre glorie.

Meciurile din Liga Națiunilor i-au adus însă pe nemți cu picioarele pe pământ, Germania ocupând cu mare noroc locul secund la finalul celor 6 runde și pierzând la scor de tenis (0-6) ultima partidă, cea cu Spania. Națională germană nu a reușit să termine nici un meci fără gol primit, și a bifat cea mai slabă defensivă a grupei, cu 12 goluri primite. Nici debutul lui 2021 nu a venit cu rezultate mult mai bune - după ce s-a chinuit să învingă România (1-0), Germania a pierdut cu Macedonia de Nord (1-2) și a izbutit apoi doar un egal în amicalul cu Danemarca (1-1). Victoria categorică, 7-1 cu Letonia, nu are mare însemnătate ci poate doar să sublinieze incapacitatea nemților de a nu primi gol. De altfel, în ultimele 15 meciuri, Neur a avut doar 3 ocazii în care nu a scos mingea din poartă: cu România, Islanda și Cehia. Au fost însă mai multe ocazii în care defensiva s-a făcut efectiv de râs în cele 90 de minute: 6 goluri de la Spania, 4 de la Olanda, câte 3 de la Elveția și Turcia sau două de la Macedonia de Nord sunt performanțe care ridică mari semne de întrebare.

Dacă în urmă cu un an - doi atacul era cel care salva naționala germană, acum nici Gnabry, Sane, Muller sau Havertz nu par să se mai regăsească și atacă poarta fără a crea un pericol iminent. Cum în fața lor se va regăsi acum o linie de fund ce asigură și super defensiva lui City, este de așteptat ca problemele ofensive ale gazdelor să continue.

Ronaldo, cel mai bun marcator din istoria Euro

De câțiva ani, coechipierii lui Cristiano Ronaldo au obținut rezultate foarte bune însă nu au terminat niciodată pe primul loc în grupa lor. În timpul calificărilor pentru Euro, echipa a terminat pe locul 2, în spatele Ucrainei, fără a reuși să câștige niciunul dintre cele două meciuri împotriva acestui adversar. Anul trecut, Portugalia s-a descurcat bine în Liga Națiunilor, dar a terminat încă o dată pe locul 2, imediat după Franța. După aceste 2 etape, "vișiniii" și-au arătat clar puterea ofensivă, marcând un total de 34 de goluri în 14 meciuri.

În acest scop, portughezii se pot baza oricând pe jucătorul lor cheie, Ronaldo, care are un record impresionant de 106 goluri cu echipa națională. După ce a devenit cel mai bun marcator din istoria Euro, superstartarul lui Juventus va vrea cu siguranță să doboare recordul de goluri înscrise pentru o națională (109), iar Euro ar fi cea mai bună competiție unde să facă asta. Mai mult, dacă ar mai înscrie minim alte 4 goluri, ar avea șanse uriașe să fie și gogheterul competiției.

În acest an, echipa lui Fernando Santos a avut o prestație globală bună. Într-adevăr, Portugalia este neînvinsă, cu 3 victorii și 2 egaluri, dar a remizat cu Serbia (2-2) și a întâmpinat dificultăți în a se impune în fața unor echipe mult mai slabe, precum Azerbaidjan (1-0) și Luxemburg (3-1). Trebuie notat că aceste rezultate au venit în plin sezon, când fotbaliștii erau oricum foarte obosiți de la ritmul alerg al meciurilor. Echipa portugheză pare însă foarte consistentă în toate compartimentele și se poate baza pe Ruben Dias, cel mai bun jucător din prima ligă în acest sezon, și pe mulți atacanți de mare calitate, precum Felix, Jota, Fernandes și Bernardo Silva. Mai mult, echipa a reușit intrarea în turneu grație victoriei cu 3-0 împotriva Ungariei, chiar dacă acest meci nu a fost atât de ușor pe cât ar putea sugera acest rezultat.

Fără dubiu, Germania nu mai este mașinăria de neoprit din 2014. Echipa se chinuie cu adevărat să nu primească goluri și ar putea întâmpina mari dificultăți în fața puterii ofensive a portughezilor. Meciul cu Franța a evidențiat clar dificultățile germanilor, iar echipa nu are mari motive de bucurie că va da peste Portugalia.
Portugalia pare foarte consistentă și va înfrunta o echipă îndoielnică a Germaniei, care probabil că nu va avea mijloacele necesare pentru a câștiga împotriva unui adversar de un nivel foarte ridicat. Mizăm așadar pe 1X, la o cotă de 1,60.

PUNCTE CHEIE:

  • Portugalia are un palmares impresionant, cu doar două înfrângeri în ultimele 30 de meciuri (una cu Franța și una cu Ucraina). În rest, portughezii au reușit să învingă Italia (utima echipă care a izbutit asta), să învingă Olanda, Croația, Elveția sau să termine de două ori la egalitate cu Spania (0-0);
  • Într-o grupă dificilă de Liga Națiunilor, Portugalia a terminat cu cea mai bună apărare (4 goluri primite în 6 meciuri), cel mai bun atac la egalitate cu Franța (12 goluri marcate) și un total de 13 puncte;
  • Germania a reușit doar două victorii în Liga Națiunilor, ambele cu Ucraina. În schimb, a primit gol în toate partidele și a avut cea mai slabă defensivă din grupă (13 goluri primite în 6 meciuri);
  • Germania are o singură victorie în ultimele 4 meciuri (cu Letonia), plus un egal (cu Danemarca) și două înfrângeri (cu Macedonia de N și Franța);
  • În ultimele 13 meciuri cu adversari considerați la fel de valoroși (Franța, Olanda, Argentina, Danemarca, Spania și Elveția), Germania are un bilanț de-a dreptul îngrijorător: o singură victorie, 7 rezultate de egalitate și 5 înfrângeri.