Meniu

Inter Milano - Shakhtar

MAI REZISTĂ UCRAINENII ÎN FAȚA UNUI INTER ÎNFOMETAT?

Shakhtar reprezintă cel mai mare paradox al acestei ediții a Ligii Campionilor grație rezultatelor total surprinzătoare obținute până acum. Într-o grupă în care toate echipele au șanse la calificare, Inter trebuie să bată ca să mai spere și ne așteptăm la o răbufnire de orgoliu din partea italienilor.

Calculele pentru calificare sunt complicate în grupa B, acolo unde niciuna dintre Monchengladbach, Real Madrid, Shakhtar și Inter nu sunt scoase din cursă. Ba mai mult, oricare poate să treacă în optimi, însă doar nemții sunt siguri de locul în primăvara europeană, cel mai rău lucru care li se poate întâmpla fiind retrogradarea în Europa League.

Șase puncte cu Real și 0-10 cu Gladbach

Shakhtar a avut încă de la începutul fazei grupelor o situație specială, deoarece mai mulți jucători din lotul “minerilor” au suferit de pe urma pandemiei. Pe lângă aceștia, au fost și jucătorii accidentați, Yevhen Konoplyanka fiind cel mai rezonant nume de pe listă. Chiar și așa, Luis Castro a reușit să încropească o echipă redutabilă, care încă din prima etapă a grupelor a furnizat o mare surpriză: 3-2 la Madrid, cu Real, după ce a condus cu 3-0.

În a doua rundă, Shakhtar a reușit să neutralizeze pe Inter pe propriul teren într-un meci dominat destul de autoritar de italieni, dar apoi a venit dezastrul. În dubla manșă cu Borussia Monchengladbach, ucrainenii au luat zece goluri și nu au marcat nici măcar o dată, astfel că după ce au pierdut acasă prima confruntare cu 0-6, în retur au reușit doar să limiteze proporțiile scorului: 0-4.

Surprinzător, în ultima etapă, atunci când nimeni nu le mai dădea nicio șansă după umilințele cu Gladbach, trupa lui Castro a revenit din nou în cărțile calificării cu un surprinzător 2-0 în fața lui Real Madrid. Practic, Shakhtar nu depinde de nimeni pentru a se califica. Tot ce trebuie să facă e să învingă Inter pe “San Siro” și ucrainenii sunt în optimi.

Inter e în revenire de formă

O asemenea misiune nu e însă floare la ureche, mai ales că Inter dă semne că își găsește echilibrul. Echipa lui Antonio Conte a scârțâit la începutul stagiunii, când a primit gol în primele cinci meciuri (golaveraj 13-10 în acel interval) și a avut o serie de opt meciuri în care a câștigat o singură dată (2-0 la Genoa și două înfrângeri, 1-2 cu Milan și 2-3 la Madrid, cu Real).

Ultima pauză dedicată echipelor naționale a fost însă benefică pentru nerazzurri, atunci când Conte a reușit să regleze destul de bine mecanismul. În cele cinci jocuri pe care le-a avut de atunci, Inter a obținut 12 puncte, singura sincopă fiind înfrângerea de acasă cu Real Madrid (0-2), când Arturo Vidal a fost eliminat în prima repriză.

Apropos de chilian, acesta este accidentat și nu va juca miercuri seara, la fel ca Nicolo Barella și Radja Nainggolan. Astfel, Inter va avea ca mijlocași centrali de construcție doar două variante: Stefano Sensi și Christian Eriksen, danezul intrat cumva în dizgrația lui Conte. Lukaku, marcator a patru goluri în tot atâtea apariții în Ligă și al doilea golgheter al Serie A cu opt goluri, va juca, la fel ca și Lautaro Martinez sau Alexis Sanchez.

Pentru că Inter are nevoie neapărată de o victorie, ne așteptăm să încerce să obțină un avantaj confortabil încă din prima repriză și, chiar dacă Shakhtar a arătat cu Real că poate fi extrem de periculoasă, e greu de crezut că va putea face față cu brio forței ofensive a italienilor. În consecință, opțiunea noastră pentru acest meci se leagă de o victorie la handicap asiatic de 1,5 în favoarea italienilor, dar nici un NGG nu poate fi exclus, dată fiind inconstanța ofensivă a ucrainenilor.

PUNCTE CHEIE:

  • Shakhtar a primit gol în ultimele 16 deplasări din Liga Campionilor (tururile preliminare incluse) și are nouă înfrângeri în această perioadă, toate la zero! (golaveraj 16-37)
  • Inter a trecut de Shakhtar în semifinalele Europa League din august 2020 cu 5-0(!) și din patru confruntări directe, în trei nu a primit gol
  • Echipa lui Conte a câștigat patru din precedentele cinci meciuri, trei dintre ele la handicap. Golaverajul în această perioadă este 13-7
  • Shakhtar a primit șase goluri în cele două deplasări din acest sezon al Ligii, iar golaverajul oaspeților în primele cinci etape este 5-12, singurele goluri fiind marcate contra lui Real Madrid