Meniu

6 Ianuarie. Lazio trece din nou de Fiorentina

ÎȘI CONTINUĂ LAZIO SERIA BUNĂ CU FIORENTINA?

Lazio a strălucit sezonul trecut până spre final, dar se pare că efortul depus i-a afectat evoluțiile din această stagiune, pentru că echipa lui Simone Inzaghi este lipsită de consistență. Totuși, echipa lui Ștefan Radu s-a descurcat decent acasă împotriva echipelor mai slab cotate, iar Fiorentina este victima sa preferată din Serie A, motiv pentru care victoria gazdelor e de așteptat.

Ediția 2020/21 a campionatului italian de fotbal este mai imprevizibilă decât s-ar fi așteptat mulți la sfârșitul lui august. AC Milan este singura echipă neînvinsă după 15 etape, deși la start era cotată cu șansa a șasea, în timp ce Juventus se chinuiește din răsputeri să se mențină la o diferență recuperabilă de echipele din Milano, care conduc cursa pentru titlu.

Lazio e trădată de apărare

Pentru Lazio, acest sezon a fost momentan o reușită doar pe plan european. În Liga Campionilor, acolo unde tânjea de mulți ani să revină, s-a calificat în optimi fără să fie învinsă în cele șase meciuri din grupă. Totuși, sorții i-au scos-o în cale pe Bayern Munchen, probabil cea mai mare sperietoare din Europa, astfel că șansele să avanseze în sferturile de finală sunt minime.

Pentru că între o participare în Liga Campionilor și una în Europa League diferența este de aproximativ 100 de milioane de euro, bani importanți pentru o echipă precum Lazio, e de așteptat ca Simone Inzaghi să-și recapaciteze elevii în privința campionatului. Acolo, trupa lui Ștefan Radu se află momentan pe locul 9, la cinci puncte de poziția a patra ocupată de Napoli.

După 15 etape, Lazio nu se poate lăuda decât cu o singură serie de două victorii consecutive, lucru care arată inconstanța care a caracterizat traseul echipei în Serie A. Pentru această contraperformanță, responsabilă este mai degrabă apărarea, pentru că atacul și-a făcut treaba aproape de fiecare dată și a marcat în 14 meciuri. Ciro Immobile și-a revenit în ultima vreme și a reușit să înscrie în șapte din ultimele opt jocuri de campionat, de cinci ori atacantul fiind cel care a deschis scorul.

Pe teren propriu, Lazio a avut ghinionul să primească în acest tur mai toate echipele importante din Italia. Atalanta a fost singura care a plecat cu cele trei puncte după acel dureros 4-1 administrat în septembrie, dar de atunci, echipa din Capitală a strâns egaluri cu Inter și Juventus (ambele 1-1), în timp ce Napoli a fost învinsă cu 2-0.

Fiorentina e la retrogradare, dar a învins Juventus

Miercuri, Lazio primește vizita celor de la Fiorentina, una dintre cele mai slabe versiuni ale formației viola din ultimii mulți ani. Aflată pe locul 14 în clasament, la patru puncte deasupra liniei retrogradării, echipa antrenată de Cesare Prandelli are un parcurs extrem de ciudat, mai ales în deplasare.

Dintre cele 20 de echipe ale Serie A, trupa din Florența are a doua cea mai slabă medie de puncte în meciurile jucate în deplasare, 0,75. Cu toate acestea, ultima ieșire din oraș a violeților a fost la Torino, chiar înainte de Crăciun, acolo unde a învins campioana Juventus cu un neverosimil 3-0!

Totuși, cu Lazio îi va fi mult mai greu din mai multe motive. În primul rând, trupa lui Inzaghi e obligată să câștige și are atuul unui lot net superior, în care strălucesc jucători precum Immobile, Luiz Alberto sau Milinkovic-Savic. În al doilea rând, palmaresul gazdelor în fața celor de la Fiorentina este superior și în perioada recentă, dar și istoric. Asta pentru că Lazio are cele mai multe victorii din istorie pe prima scenă a fotbalului italian chiar în fața adversarei de miercuri.

Din aceste motive, un succes al gazdelor în partida de miercuri după-amiază de pe Olimpico este extrem de probabil. Totuși, să nu stați cu emoții prea mari în prima repriză, pentru că Lazio preferă să marcheze în special după pauză, 14 dintre cele 23 de goluri reușite în acest sezon (adică peste 60%) venind după pauză.

PUNCTE CHEIE:

  • Lazio e neînvinsă în ultimele cinci confruntări directe jucate pe Olimpico, perioadă în care a strâns patru victorii și un golaveraj de 8-3;
  • Cinci victorii și un egal au romanii în precedentele șase întâlniri cu Fiorentina, interval în care golaverajul este de 11-6;
  • Lazio a marcat în toate meciurile din acest sezon, cu o singură excepție, în deplasarea de la Sampdoria;
  • Fiorentina are o singură victorie în cele mai recente zece meciuri din Serie A, în șase dintre care nu a marcat;
  • Echipa din Florența nu a marcat în patru din cele șapte jocuri pe care le-a disputat în deplasare în actuala stagiune, perioadă în care a strâns patru înfrângeri și două egaluri.