Meniu

Lech Poznan - Rangers

ÎNCHEIE RANGERS MISIUNEA PRIMULUI LOC CU BINE?

Echipa lui Ianis Hagi traversează cea mai bună perioadă din ultimii mulți ani și, neînvinsă încă în acest sezon, ocupă primul loc atât în campionat, cât și în grupa de Europa League. Pentru a rămâne pe aceeași poziție și după seara de joi, Rangers trebuie să învingă pe Lech Poznan, lucru perfect realizabil.

Nu s-ar fi gândit foarte mulți că echipa lui Steven Gerrard va ajunge în luna decembrie fără să fie doborâtă niciodată, dar ceva semne erau. Prezența în optimile de finală ale ediției trecute din Europa League arăta că echipa din Glasgow are ceva ingrediente pentru a ieși ceva mai bun, însă englezul a stiut cum să le folosească și, până acum, a ieșit ceva excelent.

Campionatul e aproape câștigat deja

Fără să joace cel mai spectaculos fotbal, Rangers a impresionat prin organizare, disciplină și putere de sacrificiu. În acest fel, a ajuns ca după nici jumătate din meciurile pe care ar trebui să le joace în campionat, echipa protestanților din Glasgow să aibă un avans de 13 puncte față de rivala Celtic!

Însă nu doar asta e remarcabil, ci forța blocului defensiv pe care Gerrard l-a organizat. După 16 jocuri, Rangers are 44 de puncte din maximul de 48, iar apărarea a cedat în doar trei meciuri, golaverajul fiind de 45-3! Doar Motherwell (1-4) și Hibernian (2-2) au reușit să marcheze în poarta echipei lui Hagi, ambele pe propriile terenuri, pentru că acasă albaștrii sunt de neatins: opt victorii din opt și golaveraj 28-0!

În Europa League, Rangers merge aproape la fel de bine. E adevărat, în preliminarii, a primit un gol de la Galatasaray (2-1), iar în grupe a făcut două egaluri cu Benfica (3-3 la Lisabona și 2-2 în Scoția). Totuși, pentru că a obținut maximum de puncte din celelalte trei meciuri (3-2 acasă și 2-0 la Liege cu Standard), din care unul a fost directa cu Lech Poznan (1-0), Rangers poate să câștige în Polonia și să nu o mai intereseze ce face Benfica în celălalt meci.

Poznan e o mașină de goluri, dar nu cu Rangers

Pentru scoțieni, deplasarea de pe terenul lui Lech este o mare provocare, mai ales că gazdele sunt o formație cu un apetit ofensiv exacerbat atunci când joacă pe propriul stadion. În ultimele 12 meciuri jucate acasă, Poznan a marcat de fiecare dată și are un total de 30 de goluri înscrise în acest interval, inclusiv două cu Benfica (2-4) și trei cu Standard (3-1).

În campionat, Lech e pe locul 6 abia, dar atacul merge foarte bine, cu cele 22 de goluri înscrise în 11 etape. Gazdele de joi au marcat în fiecare etapă jucată, astfel că singurele jocuri ale sezonului în care nu au marcat fiind deplasările din Europa League de la Lisabona (0-4 săptămâna trecută) și Glasgow (0-1).

Pentru că arată slăbiciuni multiple pe faza defensivă, iar în atac va fi o mare provocare să-i dea gol lui Rangers, suntem de părere că Lech pornește din postura de outsider serios. Tocmai de aceea, o victorie a scoțienilor pare extrem de probabilă, dată fiind și miza pe care partida o are pentru ei.

PUNCTE CHEIE:

  • Lech a pierdut patru din cele cinci jocuri disputate în acest sezon al Ligii Europa și are un golaveraj de 6-12 în cele cinci partide, deci o medie de 3,6 goluri pe meci;
  • Polonezii au pierdut șapte din ultimele 11 meciuri jucate în grupele Europa League și tot în șapte nu au reușit să marcheze;
  • În tur, când Rangers a bătut cu 1-0, Poznan nu a reușit să tragă nici măcar un șut pe poartă;
  • Scoțienii au șase victorii și doar două înfrângeri în ultimele 14 deplasări europene, în jumătate din acestea terminând fără să scoată mingea din plasă;
  • Rangers are o serie de 24 de meciuri fără înfrângere, din care 20 sunt victorii, iar în 18 dintre aceste întâlniri echipa lui Gerrard nu a primit gol.