Meniu

Liverpool – Wolves

CONTINUĂ MARȘUL TRIUMFAL AL CAMPIOANEI PE ANFIELD?

Liverpool are un sezon sub așteptări, dar campioana Angliei rezistă în continuare pe ambele fronturi principale. Scăpată de grija calificării în optimile Ligii Campionilor, trupa lui Jurgen Klop poate să-și continue seria victoriilor de pe Anfield în fața unui Wolves care vine cu o ofensivă boantă.

Sezonul acesta ciudat a dat peste cap multe din calculele care se fac în jurul meciurilor de fotbal, iar logica nu mai are aceeași valoare ca în vremurile normale. Liverpool este chiar un studiu de caz, începând cu acea înfrângere cu Aston Villa (2-7) și terminând cu rezultatele obținute cu Leicester (3-0), Chelsea (2-0 în deplasare) sau Arsenal (3-1).

Klopp e disperat de accidentări

Principala problemă care a măcinat, efectiv, din echipa lui Liverpool a fost cea a accidentărilor și a programului încărcat. Deja ieșită din Cupa Ligii (0-1 după penalty-uri, cu Arsenal), acolo unde a aliniat o formație mult slăbită parcă special pentru a eliminată, campioana Angliei a mai rămas cu Premier League și Liga Campionilor momentan.

În competiția cluburilor europene, “cormoranii” au învins miercuri pe Ajax și s-au calificat în optimi cu cele 12 puncte obținute după cinci meciuri. Singura sincopă în Champions League a fost eșecul de acasă cu Atalanta (0-2), pentru că, în rest, victoriile englezilor au fost destul de consistente: 1-0 la Amsterdam, 2-0 cu Midtjylland și 5-0 la Bergamo.

Problema acestui traseu mai puțin convingător al lui Liverpool, care în ultima vreme s-a încurcat și cu Brighton (1-1), este legată de oboseală și accidentări. Jurgen Klopp a obosit să tot repete la conferințele de presă că programul forțat de televiziuni și pandemie este inuman, iar Andrew Robertson, fundașul stânga al “cormoranilor”, a întrebat retoric: “Sunt curios când ne vor întreba și pe noi, cei care jucăm, ce părere avem despre acest program?”.

Cert e că în acest moment Liverpool nu se poate baza pe aproape o întreagă echipă: portarul Alisson, fundașii Van Dijk, Gomez și mijlocașii Milner, Alcantara, Oxlade-Chamberlain și Shaqiri sunt accidentați, iar Trent Alexander Arnold și Nabi Keita abia au revenit la antrenamente joi.

Wolves are atac de retrogradare după plecarea lui Jota

Duminică, pe Anfield vine Wolverhampton, una dintre echipele cel puțin interesante din Premier League. Reprezentantă a Angliei în Europa League sezonul trecut, echipa din împrejurimile Birminghamului și-a păstrat locul în prima jumătate a campionatului britanic (a ocupat locul 7 sezonul trecut), dar nu mai are “corvoada” cupelor europene în această stagiune.

E drept că în vară, Wolves l-a pierdut pe Diogo Jota, pe care l-a vândut pe 45 de milioane de euro chiar la Liverpool, iar portughezul a explodat pe Anfield. Nouă goluri în 15 apariții, din care cinci în Premier (o reușită la 97 de minute jucate) și patru în Ligă (un gol la 68 de minute) l-au propulsat printre titularii campioanei pe atacant, dar acesta nu era nici pe departe așa prolific la “lupi”. Sezonul trecut, de exemplu, a marcat 15 goluri pentru Wolves, din care doar șapte în campionat (o reușită la 328 de minute a fost media).

În locul său, echipa antrenată de Nună Espirito Santo l-a adus pentru 40 de milioane pe Fabio Silva, un puști de 18 ani venit de la Porto care mai are nevoie de timp de adaptare. În tot acest timp, greul atacului a căzut pe umerii lui Raul Jimenez, cel care este golgheterul echipei cu cele patru goluri reușite. Din păcate, mexicanul s-a accidentat la craniu în ultima etapă, în victoria cu Arsenal (2-1) și nu va putea să ajute echipa pe Anfield.

Astfel, Wolves, care are a 15-a apărare din Anglia, rămâne fără cel mai important jucător ofensiv al său în fața unei defensive care, în zilele ei bune, nu prea dă multe șanse nici măcar marilor echipe. Cum oaspeții nu se încadrează în această categorie, e greu de crezut că Liverpool va putea scăpa victoria.

PUNCTE CHEIE:

  • Liverpool este cea mai bună echipă pe propriul teren în Premier League. Are 15 puncte din cinci meciuri și un golaveraj de 14-6
  • Gazdele nu au mai pierdut acasă de 65 de meciuri. În acest interval au strâns 53 de victorii, 11 egaluri și are un golaveraj de 169-42 (adică 2,6 goluri marcate pe meci față de 0,7 primite)
  • Wolves are patru înfrângeri și un egal în precedentele șapte deplasări din Premier League (golaveraj 6-10 în această perioadă)
  • “Cormoranii” au șapte victorii consecutive în cele mai recente confruntări directe din Premier League (golaveraj 15-1 în acest interval)
  • Liverpool nu a primit gol în precedentele două vizite ale lui Wolves pe Anfield Road