Meniu

AJAX PIERDE CATEGORIC ȘI ÎN ITALIA

După primele 3 runde din grupa A a Ligii Campionilor Napoli este liderul surpriză, cu maxim de puncte, și un atac impresionant care a ajutat-o să câștige toate meciurile la minim 3 goluri diferență deși a avut adversare precum Liverpool, Rangers sau Ajax. Olandezii, care în sezonul precedent au câștigat toate meciurile de pe teren propriu, sunt acum într-o postură neplăcută și au suferit cea mai dură înfrângere pe teren propriu din istoria participărilor europene, 1-6 în meciul tur cu italienii.

NAPOLI CONTINUĂ SĂ UIMEASCĂ OFENSIV

Pentru a-și consolida și mai mult reputația ca una dintre cele mai fluente unități de atac din Europa, Napoli a dispus fără milă de al treilea adversar din Liga Campionilor săptămâna trecută, revenind după un gol primit rapid și învingând cu 6-1 o formația a lui Ajax șocată la Amsterdam.

Partenopei a înregistrat a noua victorie din 11 meciuri, în timp ce Giacomo Raspadori, vârful de atac în mare formă al italienilor, a egalat cu capul pe Johan Cruijff Arena, înainte de a mări la două goluri avantajul oaspeților până la pauză. În repriza a doua, Raspadori a marcat al doilea gol, iar apoi a mai așezat și o reușită pentru Khvicha Kvaratskhelia.

Un alt jucător sosit în vară, Giovanni Simeone, a înscris al șaselea gol în finalul partidei, iar Napoli a rămas în fruntea Grupei A și s-a impus cu adevărat ca o forță de luat în seamă în competiția continentală.

După un alt succes fulminant în Europa - trei victorii succesive la minim trei goluri atât cu Liverpool, cât și cu Rangers - au continuat prin a dezlănțui o nouă avalanșă de goluri în Serie A duminică.

La revenirea în competiția internă, echipa lui Luciano Spalletti a vizitat o echipă modestă, Cremonese, și a distribuit mai multă distrugere în apărarea adversă - marcând de trei ori în ultimele 15 minute pentru a asigura o victorie totuși muncită cu 4-1. Acest rezultat menține clubul în fruntea clasamentului din Italia, iar după remiza obținută de Atalanta în weekend, are acum și un avans de două puncte.

Una dintre cele doar două echipe neînvinse rămase în Serie A după nouă etape, Napoli a marcat de 22 de ori, la care se adaugă un număr de 13 goluri deja marcate în Liga Campionilor.

Prin urmare, ambițiile lui Spalletti de a duce echipa napoletană pentru prima dată dincolo de optimi de finală ar putea deveni realitate atunci când va începe faza eliminatorie după Cupa Mondială - mai întâi, însă, trebuie să se asigure de calificare.

AJAX ARE PROBLEME DEFENSIVE ȘI ÎN CAMPIONAT

La scurt timp după ce a suferit cea mai grea înfrângere suferită vreodată de club în competițiile europene, Ajax trebuie să înfrunte echipa care i-a administrat o astfel de lovitură și a avut la dispoziție puțin timp pentru a pregăti această partidă crucială în avansarea din faza grupelor.

După ce au dat patru goluri la Rangers în prima rundă, oamenii lui Alfred Schreuder au fost apoi învinși la jumătatea lunii trecute pe Anfield, astfel că au acumulat trei puncte până acum: se află la același număr în spatele ocupantei locului doi, Liverpool.

După golul său de deschidere împotriva lui Napoli la Johan Cruijff ArenA, atacantul ghanez Mohammed Kudus a marcat în toate cele trei meciuri, iar giganții olandezi nu au dus lipsă de forță de foc nici în Eredivisie.

După nouă meciuri din sezonul 2022-23, Ajax se află pe locul al doilea în clasament și a pierdut un singur meci, în timp ce a marcat 27 de goluri dar a și primit opt, un număr mare pentru o formație care rar scăpa adversarul în competiția internă. Totuși, victoria de sâmbătă cu 4-2 la Volendam îi lasă la un punct în spatele lui AZ Alkmaar în fruntea clasamentului.

De patru ori campioni europeni, Ajax a sfidat calculul hârtiei pentru a ajunge în semifinalele ediției din 2019, dar o serie de plecări de atunci - poate că nici una mai semnificativă decât cea a antrenorului Erik ten Hag - a lăsat o echipă nouă în căutarea identității sale sub conducerea lui Schreuder.

Timpul este esențial, așa că fostul manager al Clubului Brugge va trebui să-și convingă elevii că pot recupera din înfrângerile consecutive din Liga Campionilor și să înceapă să adune din nou puncte.

Deși la prima impresie am putea miza pe un nou succes al lui Napoli, credem că partida retur nu se va mai dovedi la fel ca simplă ca cea din Olanda. În plus, eforturile ofensive ale oaspeților ar putea fi din nou răsplătite, astfel că mizăm pe un meci cu goluri la ambele porți și minim 3 schimbări de tabelă, pentru care avem o cotă de 1.85.

PUNCTE CHEIE:

  • Napoli vine după 8 victorii consecutive și are un atac impresionant, atât pe plan intern cât și internațional;
  • Napoli are un singur meci oficial din ultimele 22 în care nu a marcat. În plus, în 5 din ultimele 7 a marcat minim 3 goluri;
  • 7 din ultimele 8 meciuri europene ale lui Napoli au confirmat pariul GG, 6 dintre ele aducând chiar minim 4 goluri pe tabelă;
  • Ambele echipe au marcat în ultimele 5 meciuri ale lui Ajax, campioana Olandei continuând să primească ușor gol chiar și cu adversari mult mai slabi cotați;
  • 5 din ultimele 6 meciuri jucate de Ajax în faza grupelor Ligii Campionilor au adus goluri la ambele porți (iar olandezii au marcat în fiecare din ultimele 10 meciuri jucate în această fază a competiției;
  • Ajax a marcat în fiecare din ultimele 22 de meciuri oficiale (returul cu Benfica din sezonul trecut al Ligii este ultimul meci oficial în care lăncierii nu au găsit drumul spre gol). De altfel, returul contra Benficăi este singurul meci oficial din ultimul an (începând cu octombrie 2021) în care Ajax nu a reușit să puncteze.