Meniu

11 Martie. United este egalată de AC Milan în min. 92!

REZISTĂ MILAN PE “OLD TRAFFORD” SAU O SACRIFICĂ ȘI PE EA UNITED?

Manchester United și AC Milan sunt cele mai titrate echipe care au rămas în competiție în Europa League. Cele două au fost puse față în față de sorți, iar prima manșă se dispută în Anglia. Cumva evident, mai ales dacă judecăm pe baza formei recente, ‘diavolii’ vorbitori de engleză sunt favoriți în fața italienilor.

Altă dată adversare în fazele fruntașe ale Ligii Campionilor, Manchester United și AC Milan au ajuns să se dueleze în optimile Ligii Europa. Dacă formația lui Ole Gunnar Solskjaer a ajuns în această competiție după ce a fost eliminată din Champions League de PSG și Leipzig, italienii au prins in extremis ultimul loc calificant în Europa pe care Serie A l-a oferit sezonul trecut, iar apoi au avut de trecut printr-un purgatoriu al meciurilor preliminare.

Milan se luptă cu absențele

Trupa lui Stefano Pioli nu are o viață ușoară la această oră, dar nici traseul până în această fază a competiției nu a fost cel mai lin. Milan a depășit trei tururi preliminare, iar dacă cele cu Shamrock Rovers (2-0) și Bodo Glimt (3-2) au fost mai lejere, ultimul, cel cu Rio Ave, s-a apropiat de statutul de coșmar. Italienii au câștigat după 12 serii de penalty-uri, asta după ce în prelungiri Calhanoglu a egalat la 2 abia în minutul 120+1.

Turcul va lipsi însă din echipa pe care Pioli o va trimite pe teren joi seară pe ‘Old Trafford’, cel mai bun pasator din lotul italienilor fiind accidentat. În aceeași situație sunt și cei doi veterani din atac, Ibrahimovic și Mandzukic, dar și Ante Rebic sau Ismael Bennacer. Chiar și fără toți cei menționați, ‘diavolii’ s-au descurcat în ultima etapă și au câștigat pe terenul Veronei (2-0), dar titlul din Serie A pare să fie deja în mâinile celor de la Inter, care au luat un avans de 6 puncte în frunte după ce Milan condusese cursa pentru Scudetto în mare parte a sezonului.

United are moral după succesul cu City

În privința titlului, și Manchester United se poate declara resemnată. Fără să fie creditată cu o șansă reală la începutul stagiunii, echipa lui Ole Gunnar Solskjaer reușise să urce pe prima poziție la mijlocul lui ianuarie, iar surpriza se configura. A venit însă acea serie nimicitoare a rivalei City, care a câștigat 21 de meciuri la rând în toate competițiile (15 în Premier League), iar situația s-a cam clarificat astfel.

United s-a răzbunat însă duminică, atunci când s-a deplasat pe Etihad pentru a da piept cu trupa lui Guardiola și, chiar dacă avea o cotă de 7.00 pentru victorie, a câștigat fără mari probleme. Deși statistica i-a fost potrivnică (66% - 34% în privința posesiei, 23-8 la șuturi pentru City, dar 6-6 la cele pe poartă), echipa roșie din Manchester a condus încă din minutul 2 grație penalty-ului transformat de Bruno Fernandes. Mai apoi, Shaw a majorat la începutul reprizei secunde avantajul și a stabilit scorul final.

Bruno e cheia englezilor

Apropos de Bruno Fernandes, portughezul este cu siguranță figura centrală a acestei echipe a lui Manchester United. Mijlocașul ofensiv este golgheterul Ligii Europa în ultimele două sezoane, chiar dacă a jucat și 6 meciuri în grupele Ligii Campionilor în acest timp. Acesta a marcat 10 goluri în 12 meciuri, inclusiv două în turul anterior, pe terenul lui Sociedad, în acel 4-0 din prima manșă. Acea prestație l-a făcut inclusiv pe colegul Shaw să spună că “și atunci când joacă prost, Bruno tot dă goluri sau pase decisive”.

Mijlocașul de 26 de ani este cel mai valoros jucător din lotul lui Solskjaer conform evaluatorului Transfermarkt, care-l cotează la 90 de milioane de euro, cu 30 mai multe decât cel mai valoros jucător al lui Milan, portarul Donnarumma. De altfel, diferența între cele două loturi este destul de mare, 738 de milioane de euro față de 496 milioane în favoarea englezilor.

În acest moment, toate datele duc către o singură concluzie: Manchester United este favorită. Iar cota pentru ‘1 solist’ este elocventă în acest sens, 1.70, însă tot merită luată datorită diferenței de valoare între cele două echipe și a absențelor importante din tabăra italiană.

PUNCTE CHEIE:

  • Manchester United nu a primit gol în precedentele 4 meciuri, iar în cele mai recente 6 a scos mingea din plasă o singură dată. În acest timp, golaverajul este 9-1;
  • ‘Diavolii’ au câștigat în weekend pe terenul marii rivale Manchester City și au stopat seria de 21 de victorii pe care ‘cetățenii’ o aveau;
  • Echipa lui Solskjaer are un atac excelent, al doilea din Premier League, cu 55 de goluri marcate;
  • Milan a câștigat doar două meciuri din ultimele 5 disputate, perioadă în care a acumulat un golaveraj de 6-6;
  • Italienii au în ultima vreme probleme contra echipelor importante. Au pierdut 4 din cele 5 meciuri jucate recent contra echipelor de Top 5 din Italia.