Meniu

Napoli – Real Sociedad

CÂȘTIGĂ NAPOLETANII PRIMUL MECI PE STADIONUL “DIEGO ARMANDO MARADONA”?

Grupa F a Ligii Europa a fost una dintre cele mai interesante ale competiției, lucru ce se anunța încă de la tragerea la sorți. Înaintea ultimei etape, toate cele trei favorite au șanse la primul loc, dar Napoli este cea mai aproape de asta și are nevoie de o victorie acasă cu Sociedad, pe care pare să o poată obține.

Dacă în unele grupe deznodământul nu s-a mai lăsat așteptat și se știu încă de săptămâna trecută echipele calificate, nu același lucru s-a întâmplat și în cea unde Napoli, Real Sociedad și AZ Alkmaar se bat pentru cele două bilete cu destinația 16-imi.

Napoli și-a calibrat apărarea

Olandezii se deplasează joi seara pe terenul celor de la Rijeka, echipă care nu a obținut decât un punct, acel surprinzător 2-2 pe care l-a smuls la Sociedad. E de așteptat astfel ca AZ să câștige, lucru care le-ar obliga pe cele două echipe ce vor juca pe nou numita arenă “Diego Armando Maradona” din Napoli.

Italienii sunt favoriți, pentru că au avantajul terenului propriu, dar și al ascendentului moral al victoriei din tur. Chiar dacă Sociedad a fost echipa superioară (65% – 35% raportul posesiei și 14-6 scorul șuturilor la poartă), echipa lui Gattuso a știut cum să câștige și a făcut-o în cele din urmă grație golului marcat de Politano în minutul 58. Și, dacă Napoli a reușit să ia cele trei puncte atunci, când jocul nu-i strălucea, ce se va întâmpla acum?

Nu că ar fi devenit o mare forță peste noapte, dar echipa lui Mertens și Koulibaly s-a așezat din punct de vedere defensiv după un început mai șubred. În ultimele două meciuri acasă, albaștrii nu au luat gol și au învins cu 2-0 pe Rijeka și cu 4-0 pe AS Roma, într-o victorie de moral.

Sociedad a pierdut șefia în Spania

Invincibilitatea lui Napoli ar continua, un motiv în plus fiind forma recentă, una neconcludentă, a oaspeților. După un început de sezon scrântit, cu o singură victorie în patru etape (două egaluri și o victorie), Real al bascilor a câștigat opt din următoarele nouă apariții, din care șase la zero.

Cu câțiva accidentați recenți, printre care jucători esențiali precum David Silva sau Mikel Oyarzabal (șapte goluri în 11 meciuri de campionat), Sociedad nu a putut continua cu forma bună. Astfel, în precedentele patru partide, bascii nu au mai obținut niciun succes și, după remizele cu Villarreal (1-1) și Alaves (0-0), a pierdut și primul loc din La Liga în detrimentul lui Atletico Madrid, chiar dacă echipa lui Simeone are două meciuri mai puțin disputate.

În acest moment, forma celor de la Sociedad nu îi recomandă pentru o calificare de pe primul loc. Totuși, pentru a vedea primăvara Europa League, bascii ar trebui să producă, cel puțin, același rezultat ca Alkmaar. Probema e că Napoli pare superioară aici, chiar și cu absența lui Osimhen, și este de analizat acea cotă la “1 solist” oferită de bookmakeri.

PUNCTE CHEIE:

  • Napoli a strâns trei victorii (toate fără gol primit) și un egal în ultimele partide, iar golaverajul în această perioadă este 11-1;
  • Italienii au obținut 10 puncte din ultimele patru meciuri programate în Europa League, timp în care au strâns un golaveraj de 6-2;
  • Napoli a reușit să câștige meciul tur din Țara Bascilor cu 1-0, chiar dacă pe alocuri a fost dominată de spanioli;
  • În Europa League, spaniolii au câștigat doar două jocuri, deplasarea de la Rijeka (1-0 în prelungiri) și un 1-0 mai autoritar decât o arată scorul cu AZ Alkmaar;
  • Sociedad e în scădere de formă și a strâns doar patru puncte în ultimele patru meciuri. În două din cele patru egaluri nici măcar nu a reușit să marcheze.