Meniu

PSG - Bașakșehir

FAC DIN NOU SCOR PARIZIENII CU “CENUȘĂRESELE” GRUPEI?

Neymar și Mbappe vor fi din nou prezenți în optimile Ligii Campionilor, după ce în urmă cu două etape acest lucru părea foarte departe. Pentru asta, francezii au nevoie de o victorie cu Bașakșehir și e de așteptat ca finalista ediției trecute să facă scor contra turcilor.

Grupa H a acestei ediții a Champions League a fost, poate, cea mai tare din punct de vedere valoric. Cu toate că Bașakșehir se poate considera o mare ghinionistă, fiind trimisă, practic, într-o misiune imposibilă, PSG, Leipzig și Manchester United sunt echipa care oricând se pot bate pentru un loc în fazele finale ale competiției.

Turcii nu s-au făcut de râs. Încă...

Campioană a Turciei, echipa lui Okan Buruk nu are cel mai bun sezon, dar a reușit să fie o prezență interesantă în Ligă. Într-o veritabilă “grupă a morții”, ienicerii au reușit chiar să obțină trei puncte și să ofere câteva prestații memorabile, mai ales pe teren propriu.

După ce au pierdut cu 0-2 în prima etapă la Leipzig, iar apoi au fost învinși cu același scor de PSG pe teren propriu, Bașakșehir a reușit să dea marea lovitură în etapa a treia, când a învins pe Manchester United cu 2-1. Această victorie îi poate costa pe “diavoli” chiar locul în optimi, pentru că cele trei puncte i-ar fi calificat deja pe englezi în următoarea fază a competiției.

Mai departe, turcii au pierdut pe Old Trafford cu 1-4, dar au făcut un joc decent, în timp ce în precedenta apariție în Ligă au fost aproape de o nouă surpriză. După ce au fost conduși cu 2-0 și 3-1 de Leipzig, campionii din Super Lig au egalat grație unui hattrick al lui Irfan Kahveci, dar un gol marcat de norvegianul Sorloth în minutul 90+2 le-a stricat bucuria.

În campionat, Bașakșehir a câștigat doar patru meciuri în 11 etape și pare foarte departe de titlu în acest sezon. La opt puncte distanță de trioul fruntaș din care fac parte Galatasaray, Fenerbahce și Alanyaspor, campioana en titre nu pare să emită mari pretenții de pe poziția a 9-a pe care se află.

PSG nu are milă de “pitice”

Pentru campioana Franței, faptul că a ajuns înaintea ultimei etape și are calificarea în propriile mâini (sau picioare) e ca o binecuvântare. După primele runde, mulți îi cântau deja prohodul lui PSG, care s-a redresat admirabil în ultimele două runde.

Sezonul de Ligă a început prost pentru echipa lui Thomas Tuchel, care a pierudt acasă contra lui Manchester United (1-2), iar apoi, în al treilea meci, au fost înfrânți și de Leipzig (1-2 în Germania). Dar remontada a început cu o victorie care le conferă și avantajul în meciurile directe cu nemții (1-0), iar apoi, în Anglia, PSG a obținut un 3-1 care îi oferă avantajul directelor și cu Manchester United.

Chiar dacă pare o formalitate, partida cu Bașakșehir este tratată precum o finală de finalista ediției trecute. “Din afară, poate părea o misiune ușoară, dar v-am spus după primele trei jocuri că avem trei finale de disputate și le-am spus întruna jucătorilor mei că trebuie să avem aceeași atitudine ca la Manchester dacă vrem să ne calificăm” a subliniat Tuchel la conferința de presă.

Iar această abordare nu e o noutate pentru campioana Franței, care a demonstrat aceeași apetență pentru goluri și în edițiile anterioare. În ultimele cinci ediții ale Ligii Campionilor, PSG a spulberat de fiecare dată echipa venită din urna a patra valorică atunci când aceasta a vizitat Parc des Princes. În oridine inversă cronologic, adică începând cu ediția trecută, francezii au obținut următoarele rezultate contra outsiderelor: 2019 – 5-0 cu Galatasary (a mai avut și un 3-0 acasă cu Real); 2018 – 6-1 cu Steaua Roșie Belgrad; 2017 – 5-0 cu Anderlecht (în celelalte meciuri acasă a spulberat pe Celtic cu 7-1 și pe Bayern cu 3-0); 2016 – 3-0 cu FC Basel; 2015 – 8-0 cu Malmo FF (și un 4-0 cu Shakhtar).

Asta arată destul de clar motivația celor de la PSG atunci când simt miros de sânge, iar contra lui Bașakșeir ne așteptăm la o abordare ultraserioasă. Cu Draxler revenit în circuit și doar cu Bernat, Icardi și Sarabia accidentați, campioana Franței are toate ingredientele să bată la scor echipa turcă. Tocmai de aceea, pronosticul nostru este “1 cu handicap asiatic de 2,5” și, eventual, o victorie fără gol primit a gazdelor.

PUNCTE CHEIE:

  • Parizienii nu au primit gol în nouă din precedentele 16 jocuri (golaveraj 41-12 în acest interval)
  • Trei din ultimele șase meciuri pe care francezii le-au disputat pe propriul teren s-au terminat cu un avantaj de minimum trei goluri
  • Bașakșehir are șase partide la rând fără victorie, din care patru sunt înfrângeri, perioadă în care a încasat 18 goluri
  • Bașakșehir a ținut poarta închisă în doar una din cele opt deplasări și are un total de 15 goluri primite în acest timp
  • În ultimele cinci ediții ale Ligii Campionilor, PSG a învins acasă echipa din ultima urnă valorică la o diferență de minimum trei goluri. Golaverajul în aceste meciuri e incredibil: 27-1!