Meniu

SCOȚIA, REVANȘĂ CATEGORICĂ CU UCRAINA

La mai puțin de patru luni după ce s-au luptat în play-off-ul Cupei Mondiale, Scoția și Ucraina se reîntâlnesc în această seară în UEFA Nations League.

Ambele au ratat în cele din urmă un loc la turneul din Qatar , dar ocupă primele două locuri în Grupa 1 a Ligii B, cu un meci în plus față de celelalte două națiuni, Irlanda și Armenia.

SCOȚIA, ELIMINARE DUREROASĂ

După ce a căzut la penultimul obstacol al calificării pentru primul Campionat Mondial din 1998 - fiind învinsă cu 3-1 de Ucraina pe Hampden Park în mijlocul unor scene emoționante - Scoția și-a început campania din Liga Națiunilor în vară cu șase puncte din primele trei meciuri.

După ce a învins Armenia acasă și în deplasare, echipa lui Steve Clarke ocupă locul doi în Grupa 1 a Ligii B, la un punct în spatele omologilor ucraineni și cu două în fața Republicii Irlanda, deși a pierdut al doilea meci din grupă cu 0-3 la Dublin.

Scoția joacă acum de două ori cu Ucraina, înainte de meciul retur împotriva Irlandei, astfel că evenimentele din săptămâna următoare vor contura destinul lor în Liga Națiunilor; se va decide dacă se pot califica pentru prima dată în primul eșalon superior al competiției.

De la încheierea anului 2021 cu șase victorii consecutive, Armata Tartan a câștigat doar două dintre cele șase deplasări ulterioare - ambele împotriva micii Armenia - dar în ultima vreme au existat muguri verzi de recuperare pentru o națiune lipsită de succes.

Cu ambii giganți din Glasgow reveniți în marele moment, deoarece participă în faza grupelor Ligii Campionilor din acest an, iar echipa națională a participat la Euro 2020, oamenii lui Clarke vor dori să construiască din nou un impuls și să înceapă acțiunea de toamnă cu un start câștigător.

UCRAINA, O NAȚIONALĂ TOT MAI SOLIDĂ

În calea Scoției miercuri - și apoi marțea viitoare, la Cracovia - se va afla o echipă a Ucrainei care a trecut prin multe adversități în ultimele luni și care a ratat la limită un loc în Qatar, pierzând în fața Țării Galilor în finala play-off-ului.

Nu s-a mai jucat niciun meci de fotbal competitiv în această națiune devastată de război din decembrie, când Ukrayinska Premier Liha s-a oprit pentru pauza de iarnă, întrucât meciurile trebuiau să se reia la sfârșitul lunii februarie, până la invazia rusă.

În ciuda pericolelor, luna trecută a început un nou sezon de campionat la Kiev, toate meciurile de campionat jucându-se în capitală și în vestul țării, iar cluburile de top din Ucraina au revenit și ele în competițiile europene - deși cu echipe cu o nouă înfățișare, fără vedete străine.

De la înfrângerea usturătoare de pe Cardiff City Stadium, echipa lui Oleksandr Petrakov a început neînvinsă campania din Liga Națiunilor și, după ce a trecut de Irlanda și Armenia în primele două meciuri, a întâlnit recent echipa lui Stephen Kenny la Lodz.

Lăsându-și baltă recordul de 100%, Ucraina a fost ținută la egalitate, scor 1-1, după ce Artem Dovbyk a egalat , dar se află în continuare pe primul loc în Grupa 1 a Ligii B, cu șapte puncte.

Retrogradată anterior din Liga A în circumstanțe controversate - meciul decisiv cu Elveția a fost anulat din cauza unei epidemii de COVID-19, iar UEFA i-a obligat apoi să renunțe la puncte - Ucraina nu va fi lipsită de motivație în această săptămână, din mai multe motive.

Tocmai prin prisma motivației mizăm pe faptul că oaspeții nu vor pierde această partidă, pariu pentru care avem o cotă de 1.55.

PUNCTE CHEIE:

  • Ucraina s-a impus cu 3-1 chiar la Glasgow în luna iunie în barajul pentru calificarea la Cupa Mondială din Qatar;
  • Ucraina a suferit o singură înfrângere în ultimele 15 partide, în finala de promovare la turneul din Qatar, în timp ce în Liga Națiunilor are 7 puncte din 9 posibile;
  • Scoția a pierdut surprinzător în Liga Națiunilor, 0-3 în Irlanda, însă a reușit să câștige ambele meciuri cu lanterna roșie Armenia.