Meniu

Tottenham – Arsenal

NE PREGĂTESC MOURINHO ȘI ARTETA UN FESTIVAL AL DEFENSIVELOR BETONATE?

Derby-ul etapei în Premier League este o confruntare 100% londoneză și pune în față marile rivale Tottenham și Arsenal. Echipa lui Mourinho este pe primul loc și vrea să răpună din nou marea rivală din nordul Londrei, dar se anunță o mare luptă tactică, mai ales că oaspeții joacă la “sub” în acest sezon.

Au trecut 27 de ani de când Arsenal venea de pe o poziție atât de slabă la un meci cu rivala Spurs. Dacă acum se află pe poziția a 14-a, în 1993, când Ian Wright marcat singurul gol al “tunarilor” în derby și aducea victoria echipei sale, echipa roș-albă ocupa poziția a 21-a.

Arsenal, atac de retrogradare

Cea mai mare problemă a echipei lui Mikel Arteta este legată de ineficiența atacului, care în acest sezon de Premier League a înscris doar zece goluri. Această zestre îi așază pe oaspeții de duminică pe un rușinos loc 16 în privința ofensivelor din campionat, adică exact deasupra trioului codaș format din Fulham, WBA și Sheffield United.

Este adevărat că și apărarea organizată de antrenorul spaniol funcționează la un standard destul de înalt, ceea ce i-a adus destule puncte în acest sezon lui Arsenal. Cu doar 12 goluri încasate, defensiva “tunarilor” se află pe locul 6 în clasamentul Premier League din acest punct de vedere. Doar Machester City, Wolves, West Ham, Chelsea și Tottenham stau mai bine din acest punct vedere.

Mai ales în ultimele etape din PL, Arsenal a fost foarte zgârcită cu privitorii și a provocat jocuri cu goluri puține sau deloc. 0-0 cu Leeds, 1-0 în deplasarea cu United, 0-1 cu City și Leicester sunt doar câteva din rezultatele pe care Aubameyang și colegii lui le-au obținut în ultimele săptămâni.

Tottenham s-a organizat excelent

Munca lui Jose Mourinho la cârma echipei sale a început să se vadă, iar Spurs arată din ce în ce mai mult după chipul și asemănarea antrenorului portughez. Tottenham are cea mai bună defensivă din campionat, iar atacul condus de Harry Kane și Son Heung-min formează cel mai reactiv atac din campionat. Cei doi au marcat împreună 16 din cele 21 de goluri ale lui Spurs (nouă pentru sud-coreean), iar Harry Kane are deja nouă pase decisive, record în PL!

Echipa lui Mourinho a pierdut un singur joc în acest sezon, chiar în prima etapă (0-1 cu Everton), iar de atunci o obținut câteva rezultate memorabile. A fost întâi acel 6-1 dur pe care i l-a administrat lui Manchester United chiar pe Old Trafford, un 2-0 cu Manchester City acasă, dar și un 3-3 cu West Ham, meci în care a conducea cu 3-0 în minutul 81!

Însă jocurile în care gazdele de duminică se deschid atât de tare sun rare și, mai ales în derby-uri, Tottenham a arătat că apărarea este prioritară, lucru confirmat și în acel 0-0 de săptămâna trecută din deplasarea de la Chelsea. Acest aspect, coroborat cu traseul lui Arsenal din meciurile importante, ne duce cu gândul la un derby al nordului Londrei destul de închis, tocmai de aceea pronosticul nostru este “sub 2,5 goluri”.

PUNCTE CHEIE:

  • Tottenham nu a primit gol în ultimele trei meciuri din Premier League și are cea mai bună apărare din campionat (golaveraj 6-1 în ultimele cinci jocuri)
  • În cele trei meciuri cu granzii (City, United, Chelsea), echipa lui Mourinho a încasat un singur gol, în victoria 6-1 de pe Old Trafford
  • Trei din precedentele patru confruntări directe de pe terenul lui Tottenham s-au terminat cu maximum două goluri marcate și cu gazdele neînvinse (golaveraj 6-1 în acest timp)
  • Ultimele trei deplasări ale oaspeților (la Leeds, United și City) s-au terminat cu maximum un gol marcat (golaveraj 1-1 în acest interval)
  • Arsenal a marcat doar două goluri în precedentele șase jocuri de campionat, iar golaverajul “tunarilor” în această perioadă este 2-7, adică o medie de 1,5 goluri pe meci